Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pivovarství (N319013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N319013 - Pivovarství, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod a historie pivovarství v ČR. Trendy vývoje, technologické schéma. 2. Kritéria kvality surovin. Klasické a moderní varny, šrotování sladu. 3. Vystírání, rmutování, okyselování rmutů, scezování a vyslazování mláta. 4. Chmelovar, fyzikální a chemické pochody, technologické postupy. 5. Chlazení mladiny, flotace mladiny, oxidace ve varně. Varní výtěžek. 6. Pivovarské kvasinky, šlechtění kvasinek, produkční kmeny. Test. 7. Metabolismus kvasinek. Hlavní kvašení, spilka a technologické postupy. 8. Sudování a dokvašování mladého piva - teorie a praxe. 9. Moderní intenzifikované postupy kvašení, velkoobjemové nádoby, CKT. 10. Ballingovy zákony, jímání oxidu uhličitého, kvasničné hospodářství. 11. Filtrace, druhy filtrů a filtračních materiálů, moderní postupy filtrace. 12. Pasterace piva, teorie a praxe. Koloidní stabilita piv a stabilizační postupy. 13. Stáčení piva. Sycení piva. Pěnivost a gushing. Kyslík a pivo. 14. Nízkoalkoholická piva,druhy a kvalitativní znaky piv. Zpracování odpadů.

Literatura

R:Basařová G., Šavel J., Basař P., Lejsek T.: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT Praha (1. vydání, 2010), ISBN: 978-80-7080-734-7 A:Kosař K., Procházka S. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha 2000, ISBN 80-902658-6-3. A:Kunze W.: Technology Brewing and Malting, 4th Edition, VLB Berlin 2010, ISBN: 978-3-921690-64-2

Garant

Dostálek Pavel prof. Ing. CSc.