Předmět Pivovarství (N319013)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N319013 - Pivovarství, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Úvod a historie pivovarství v ČR. Trendy vývoje, technologické schéma. 2. Kritéria kvality surovin. Klasické a moderní varny, šrotování sladu. 3. Vystírání, rmutování, okyselování rmutů, scezování a vyslazování mláta. 4. Chmelovar, fyzikální a chemické pochody, technologické postupy. 5. Chlazení mladiny, flotace mladiny, oxidace ve varně. Varní výtěžek. 6. Pivovarské kvasinky, šlechtění kvasinek, produkční kmeny. Test. 7. Metabolismus kvasinek. Hlavní kvašení, spilka a technologické postupy. 8. Sudování a dokvašování mladého piva - teorie a praxe. 9. Moderní intenzifikované postupy kvašení, velkoobjemové nádoby, CKT. 10. Ballingovy zákony, jímání oxidu uhličitého, kvasničné hospodářství. 11. Filtrace, druhy filtrů a filtračních materiálů, moderní postupy filtrace. 12. Pasterace piva, teorie a praxe. Koloidní stabilita piv a stabilizační postupy. 13. Stáčení piva. Sycení piva. Pěnivost a gushing. Kyslík a pivo. 14. Nízkoalkoholická piva,druhy a kvalitativní znaky piv. Zpracování odpadů.
Literatura
R:Basařová G., Šavel J., Basař P., Lejsek T.: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT Praha (1. vydání, 2010), ISBN: 978-80-7080-734-7 A:Kosař K., Procházka S. a kol.: Technologie výroby sladu a piva, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský a.s., Praha 2000, ISBN 80-902658-6-3. A:Kunze W.: Technology Brewing and Malting, 4th Edition, VLB Berlin 2010, ISBN: 978-3-921690-64-2
Garant
Dostálek Pavel prof. Ing. CSc.