Předmět Hygiena a bezpečnost v mikrobiologii (N319033)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N319033 - Hygiena a bezpečnost v mikrobiologii, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Bezpečnost práce v různých typech mikrobiologických laboratoří; požadavky na vybavení laboratoře.2. Správná laboratorní praxe, proces akreditace mikrobiologických laboratoří3. Výskyt patogenních organismů a mykotoxinů v potravinách a vodě.4. Možnosti průkazu a stanovení patogenních a indikátorových organismů.5. Dezinfekční prostředky v biotechnologiích; stanovení povrchové hygieny, stanovení mikroorganismů ve vzduchu.6. Omezování kontaminace - sterilizace, mrazení, ozařování a další techniky.7. Chemická anabióza - využití konzervačních látek.8. Prediktivní mikrobiologie9. Konstrukce ideálního závodu, procesní hygiena.10. Zavádění a dodržování pravidel systému HACCP.11. Správná výrobní a hygienická praxe v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.12. Dodržování iso-norem řady 9000; 22 000 a dalších.13. Pravidla práce s geneticky modifikovanými organismy.14. Legislativa EU a dalších států v potravinářství a farmaceutickém průmyslu
Literatura
Z:Drobník J. a kol. Mezinárodní pravidla pro práci v chemických a biologických laboratořích, Karolinum Praha 1995,8071840599Z:Šilhánková L. Hygiena mikrobiálních výrob, VŠCHT Praha 1997, 807080274XZ:Sprenger R. A.: Hygiena potravin pro středně pokročilé, Qualifood Šumperk 2003, 1-904544.19-3D:Wareing P.: HACCP: A toolkit for Implementation, RSC Publishing, 2010,978-1-84973-208-6
Garant
Patáková Petra doc. Dr. Ing.