Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotechnologie v potravinářském průmyslu (N319036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N319036 - Biotechnologie v potravinářském průmyslu, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Syllabus 1. Fermentation technologies in the Food Industry. Structure of biotechnological process 2. Cultivation and production media. Basic raw materials and their processing for further technological exploitation 3. Technology of baker´s yeasts 4. Production of microbial biomass for its exploitation in food, pharmaceutical, chemical industries and in agriculture 5. Industrial production of ethanol (for food, pharmaceutical, chemical industries and for production of fuels). Selection of raw materials and their pretreatment. Selection of microorganisms. Fermentation process6. Isolation of ethanol from fermentation broth. Distillation, refining and dehydrating of ethanol. Biethanol - ethanol for fuels7. Production of alcoholic beverages, raw materials. Production of distilled liquors. Quality profiles and quality assessment of fermentation of alcohol and alcoholic beverages 8. Production of alcoholic beverages via the cold processing. Legislation relating to production of ethanol and alcoholic beverages in the Czech Republic 9. Microbial production of glycerol, butanol, aceton, butandiols (biosolvents)10. Microbial production of organic acids. Production of vinegar, citric and gluconic acids 11. Microbial production of lactic acid. Production of other organic acids via biotechnological process12. Microbial production of amino acids 13. Organic waste processing. Wastes from biotechnological processing and from agriculture. 14. Hygiene standards, cleaning and sanitation in the biotechnological plants. Legislation, regulations and policies in food and biotechnological industries

Literatura

Z:Rychtera M., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďářství a vinařství. Skripta VŠCHT, Ediční středisko VŠCHT, Praha 1991D:Krumphanzl V., Řeháček Z. a kol.: Mikrobiální technologie, Academia Praha, 1988Z:Dyr J.: Kvasná chemie a technologie I, SNTL/SVTL, Praha 1965Z:Masák J., Pelechová J., Plachý J.: Speciální mikrobní technologie, VŠCHT Praha, 1992Z:Jirků V., Pelechová J., Krumphanzl V.: Speciální kvasné výroby, SNTL Praha, 1986D:Exnar P. a kol.: Lihovarská příručka, Agrospoj, Praha 1998D:Handbook on Bioethanol, Ed. C.E.Wyman, Taylor&Francis, London 1996,1-56032-553-4D:P. Johnson-Green: Introduction to Food Biotechnology, CRC Press, 2002,0-8493-1152-7D:Biotechnology Vol. 3, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1993 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2 D:Biotechnology Vol. 6, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1996 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2D:Biotechnology Vol. 9, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1995 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kol.Co byste měli vědět o výrobě potravin. KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2009, 978-80-7418-051-4Z: Dyr J., Dyr J.E.: Výroba slivovice a jiných pálenek, Maxdorf 1997, 80-85800-53-5

Garant

Patáková Petra doc. Dr. Ing.