Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologické zkoumání potravin (N320010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N320010 - Mikrobiologické zkoumání potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikrooganismů2. Význam a klasifikace jednotlivých druhů a skupin mikroorganismů významných z potravinářského a hygienického hlediska3. Patogenní bakterie šířené potravinami, definice indikátorových mikroorganismů, typy bakteriálních toxinů.4. Techniky odběr vzorků a manipulace se vzorky potravin při mikrobiologickém rozboru5. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci bakterií na tekutých nebo pevných selektivních půdách, vyhodnocení fenotypického projevu.6. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci kvasinek a plísní na pevných půdách, vyhodnocování morfologie ( makro- a mikroskopicky), typy toxinů produkovaných plísněmi.7. Jednotlivé skupiny pathogenních mikroorganismů: význam, výskyt, stanovení8. Přehled rychlých metod stanovení mikroorganismů biochemické, imunochemické, fyzikální metody9. Přehled molekulárně biologických metod pro detekci přítomnosti patogenních mikroorganismů, možnosti kvalitativního a kvantitativního stanovení.(BSE)10. Možnosti využití kvalitativní i kvantitativní polymerasové řetězové reakce (PCR) při detekci patogenních mikroorganismů11. Geneticky modifikované organismy v potravinářských technologiích: význam a detekce12. HACCP - systém kritických kontrolních bodů při výrobě potravin a rizikové kategorie potravin. Dodržování a definice kvality, její dosažení, kontrola úrovně hygieny a sanitace výroby13. Čištění a desinfekce: antibakteriální, antifungální prostředky, metody a praktické užití14. Legislativa: potravinářská legislativa v České republice a v Evropské unii. Současný vývoj potravinářské legislativy, včetně GMO.

Literatura

Z:Adams, M.R., Moss,M.O. Food Microbiology, Royal Society of Chemistry 2005, 0854046119

Garant

Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc.