Předmět Potravinářská biochemie (N320071)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N320071 - Potravinářská biochemie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Úvod do problematiky, test2. Aminokyseliny, peptidy, proteiny (struktura, vlastnosti a třídění aminokyselin, peptidů a proteinů)3. Potravinářsky významné proteiny (typy a struktura proteinů - proteiny svalu, vajec, mléka a obilovin)4. Enzymy(biokatalyzátory - specifita, účinnost, mechanismus působení, klasifikace enzymů, enzymová kinetika, faktory ovlivňující aktivitu enzymů, stanovení aktivity enzymů)5. Enzymové technologie (obecné vlastnosti technických enzymů, zdroje a vývoj nových enzymů)6. Použití enzymů pro analytické účely (charakterizace enzymových analytických metod, příklady využití, imobilizované enzymy, imunochemická stanovení)7. Hydrolýza proteinů a hořké peptidy (enzymy využívané pro hydrolýzu proteinů, hydrolyzáty proteinů, vlastnosti a využití)8. Rostlinné a živočišné lipidy (třídění, struktura, funkční vlastnosti lipidů a jejich metabolismus)9. Rostlinné a živočišné (poly)sacharidy (třídění, struktura, funkční vlastnosti a metabolismus sacharidů a fermentační procesy)10. Enzymy podílející se na degradaci rostlinných polysacharidů(enzymy degradující škrob a polysacharidy buněčných stěn)11. Biochemické změny v potravinách a potravinářských surovinách (fyziologické změny v potravinářských surovinách rostlinného původu - metabolické pochody probíhající během zrání, stárnutí a skladování) 12. Využití magnetických nano- i mikro- částic v potravinářských technologiích13. Genové inženýrství-rekombinantní technologie14. Proteomika v potravinářských technologiích
Literatura
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kolektiv, Technologie potravin-Co byste měli vědět o výrobě potravin, KEY Publishing s.r.o., Ostrava, 2009, 978-80-7418-051-4Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin I, OSSIS, Tábor, 2009, 978-80-86659-15-2
Garant
Valentová Olga prof. RNDr. CSc.Novotná Zuzana doc. Dr. Ing.Angelini Jindřiška PharmDr. Ph.D.