Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborný praktický seminář z hygienickoklinické mikrobiologie (N320075)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N320075 - Odborný praktický seminář z hygienickoklinické mikrobiologie, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Odborný praktický seminář z hygienickoklinické mikrobiologie je vyučován formou praktických laboratoří v Nemocnici Na Bulovce a je zakončený zkouškou.Studenti budou seznámeni s pracovištěm klinické mikrobiologie, jeho členěním ve vztahu ke klinickým pracovištím nemocnice, provozem oddělení, se zásadami bezpečnosti práce v infekční laboratoři a vlastní náplní práce mikrobiologické laboratoře při nemocnici. Uvidí příjem biologických materiálů k vyšetření, jejich zpracování, izolace patogenních a potenciálně patogenních původců infekcí, identifikace, testy citlivosti k antibiotikům a následné uzavírání výsledků spolu s interpretací nálezů klinikovi. Budou sledovat kroky práce v mikrobiologickém informačním systému, který jim bude představen. Studenti poznají i principy přípravy kultivačních medií, zopakují si principy mikroskopování a lékaři - mikrobiologové jim prakticky ukáží kroky při tvorbě mikrobiologické diagnostiky. Při hodnocení nálezů v biologických materiálech si zopakují a procvičí poznávání bakterií ze skupiny Gram plus i Gram minus, aerobů i anaerobů. Součástí stáže bude též problematika mykobakteriologická a molekulárně biologická.

Literatura

Z: M. Votava a kol., Lékařská mikrobiologie vyšetřovací metody, Neptun, Brno, 2010, 978-80-86850-04-8D: M. Votava a kol., Lékařská mikrobiologie speciální, Neptun, Brno, 2003, 80-902896-6-5D: M. Votava, Lékařská mikrobiologie obecná, Neptun, Brno, 2005, 80-86850-00-5

Garant

Ulbrich Pavel doc. Ing. Ph.D.