Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioterorismus (N320084)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N320084 - Bioterorismus, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1.Definice, terminologie a dělení biologických zbraní. Patogenní mikroorganismy a jejich toxiny. 2.Historie použití biologických zbraní. Legislativa - mezinárodní smlouvy. 3.Obrana hostitele, specifická a nespecifická imunita. Antimikrobiální látky, rezistence. 4.Vakcíny a vakcinace. Výzkum a vývoj vakcín a antimikrobiálních látek. 5.Sporulující bakterie. Bacillus anthracis - antrax. Clostridium botulinum - botulismus. 6.Francisella tularensis - tularémie. Yersinia pestis - mor. 7.Virové hemorrhagické horečky. Poxviry -virus pravých neštovic. 8.Rickettsia prowazekii - skvrnitý tyfus, Brucella - brucelóza. Burkholderia, Chlamydia, Staphylococcus. 9.Bioterorismus v potravinách a pitné vodě - Salmonella, Shigella, Escherichia, Vibrio. 10.Clostridium perfringens - epsilon toxin, Coxiella - Q horečka. Ricinový toxin. Alphaviridae - encefalitidy. 11.Paramyxoviridae, Bunyaviridae, Flaviviridae. Coronaviridae - SARS. 12.Ostatní mikroorganismy potenciálně využitelné v bioterorismu. 13.Strategie a postupy při vývoji nových biologických zbraní. 14.Osobní ochrana a obrana před bioterorismem. Informační zdroje - monitorování hrozeb, detekce útoku.

Literatura

Z: Bronze M.S.: Biodefense: Principles and Pathogens, Horizon Bioscience, 2005. D: Přednášky a další materiály na www stránkách v systému elektronických studijních opor www.vscht.cz/eso

Garant

Ulbrich Pavel doc. Ing. Ph.D.Lipov Jan Ing. Ph.D.