Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba potravin a nutriční hodnota (N321020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N321020 - Výroba potravin a nutriční hodnota, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Přehled potravinářských surovin a výrobků a jejich přínos ve výživě člověka z hlediska zpracovatelských procesů. 2. Charakteristika složek potravin s ohledem na jejich nutriční hodnotu a zdravotní přínosy.3. Typy potravin se specifickými účinky na zdraví člověka. Výživová doporučení, zdravotní tvrzení, značení nutriční hodnoty potravin.4. Chemické změny složek surovin a potravin při jejich zpracování.5. Biochemické procesy při výrobě potravin a vliv fermentace na potraviny.6. Technologické operace a procesy probíhající za teploty okolí a jejich vliv na nutriční a senzorickou kvalitu potravin.7. Technologické operace a procesy probíhající za zvýšené teploty a jejich vliv na nutriční a senzorickou kvalitu potravin.8. Technologické operace a procesy související s odnímáním tepla a jejich vliv na nutriční a senzorickou kvalitu potravin.9. Změny složek potravin při balení a skladování.10. Vybrané technologické procesy, které mohou zásadně ovlivnit nutriční hodnotu jednotlivých zpracovávaných komodit: obiloviny a cereální výrobky.11. Vybrané technologické procesy, které mohou zásadně ovlivnit nutriční hodnotu jednotlivých zpracovávaných komodit:cukr, cukrovinky a výrobky ze škrobu.12. Vybrané technologické procesy, které mohou zásadně ovlivnit nutriční hodnotu jednotlivých zpracovávaných komodit: mléko a mléčné výrobky, tuky a oleje.13. Vybrané technologické procesy, které mohou zásadně ovlivnit nutriční hodnotu jednotlivých zpracovávaných komodit: ovoce a zelenina.14. Vybrané technologické procesy, které mohou zásadně ovlivnit nutriční hodnotu jednotlivých zpracovávaných komodit: maso a masné výrobky.

Literatura

Z:Kadlec P. a kol., Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob, KEY Publishing, ČR, 2012, 978-80-7418-086-6Z:Kadlec P. a kol., Co byste měli vědět o výrobě potravin?, KEY Publishing, ČR, 978-80-7418-051-4Z:Fellows P.J., Food processing technology, Woodhead Publishing, USA, 2000, 0-13-596354-0D:Henry C.J.K. a Chapman C., The nutrition handbook for food processors, CRC Press, USA, 2000, 1-85573-464-8D:Mazza G., Functional foods, biochemical and processing aspects, Technomic Publishing, USA, 1998, 1-56676-487-4D:Rechcigl M., Handbook of nutritive value of processed food, CRD Press, USA, 1998, 0-8493-3951-0

Garant

Bubník Zdeněk prof. Ing. CSc.Sluková Marcela Ing. Ph.D.Rajchl Aleš Ing. Ph.D.