Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodní a modifikované polysacharidy (N321021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N321021 - Přírodní a modifikované polysacharidy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. The future and history of polysaccharides2. Types of polysaccharides and their sources, structural diversity and conformation of polysaccharides, homo-and heteropolysaccharides, natural polysaccharide complexes with other substances (proteins, polyphenols, metal cations)3. Biosynthesis and degradation of polysaccharides in plant and animal cells4. Physiological properties of polysaccharides5. The structure of polysaccharides, their physical and chemical properties6. Analysis of polysaccharides, primary structure, determination of linkages and molecular weight7. Chemical modification of polysaccharides, oligomers � products of their degradation, polysaccharide derivatives containing hydrophobic, hydrophilic and charged groups, complexation and conjugation of polysaccharides and their derivatives with other molecules and metal ions8. The natural content, nutritional importance and role of polysaccharides in food9. Application of polysaccharides in foods and their role as thickeners, gelling agents and fillers10. The role of polysaccharides, their derivatives and oligomers in food supplements11. The use of polysaccharides, their derivatives and oligomers in other branches of industry (paper and textile, liquid crystals, nanocomposites, biodegradable plastics, agrochemicals, cosmetics, adhesives, explosives and polymers with targeted properties)12. Sweeteners based on starch (maltodextrins; glucose, maltose and glucose-fructose syrups; crystalline glucose and fructose), their composition and properties13. Cyclodextrins, their properties and applications14. Ecological aspects of polysaccharides (renewable energy, flocculants for wastewater cleaning, second-generation biofuels)

Literatura

Z: Stephen A.M., Food Polysaccharides and Their Applications, CRC Press, 2006, 978-0824759223D: Walter R.H., Polysaccharide Association Structures in Food, CRC Press, 1998, 978-0824701642

Garant

Čopíková Jana prof. Ing. CSc.Synytsya Andryi doc. Mgr. Ph.D.Šárka Evžen doc. Ing. CSc.