Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální vlastnosti potravin I (N322002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N322002 - Fyzikální vlastnosti potravin I, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní veličiny, potravinářské disperzní systémy, distribuce velikosti částic.2. Hustota potravin, porozita, sypná hmotnost. 3. Mechanické a reologické vlastnosti, základní pojmy, konzistence, textura 4. Viskozita potravin, druhy ne-newtonského chování, důsledky při zpracování potravin 5. Metody stanovení viskozity potravin, reometry absolutní, relativní a uzanční 6. Viskoelastické vlastnosti, trvalá deformace, relaxace napětí, projevy při zpracování potravin 7. Metody hodnocení textury a mechanických vlastností polotuhých a tuhých potravin. 8. Aktivita vody, osmotický tlak, teplota tuhnutí vody v potravinách, sorpční isoterma vody 9. Skupenské přeměny v potravinách, nukleace a krystalizace, skelný přechod. 10.Tepelné vlastnosti: entalpie, měrné teplo, skupenské teplo, tepelná a teplotní vodivost.11.Elektrické vlastnosti: odpor, měrná vodivost, dielektrické vlastnosti 12.Povrchové vlastnosti: mezifázové napětí, emulgátory, emulze, pěny 13.Stabilita koloidních disperzí, sedimentace, agregace, separace fází, tvorba gelu.14.Optické vlastnosti a měření barvy potravin

Literatura

Z: Kadlec a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob, kap. 7-10, 15.2, 16.1., KEY Publishing, Ostrava 2012 Z: Velíšek, Hajšlová: Chemie potravin I., 3. vydání, kap. 7 Voda, OSSI Tábor 2009 Z: Novák a kol.: Fyzikální chemie (bakalářský a magisterský kurz), svazek 2, kap. 10 a 11, Vydavatelství VŠCHT Praha 2008D: Rahman S.:Food Properties Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995D: Bourne M.: Food texture and viscosity, Elsevier 2002 D: Rao M.A., Jizvi S.S.H., Datta A.K.: Engineering Properties of Foods, Taylor & Francis Group, Boca Raton 2005

Garant

Štětina Jiří doc. Ing. CSc.Berčíková Markéta Ing. Ph.D.