Předmět Fyzikální vlastnosti potravin I (N322002)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N322002 - Fyzikální vlastnosti potravin I, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Základní veličiny, potravinářské disperzní systémy, distribuce velikosti částic.2. Hustota potravin, porozita, sypná hmotnost. 3. Mechanické a reologické vlastnosti, základní pojmy, konzistence, textura 4. Viskozita potravin, druhy ne-newtonského chování, důsledky při zpracování potravin 5. Metody stanovení viskozity potravin, reometry absolutní, relativní a uzanční 6. Viskoelastické vlastnosti, trvalá deformace, relaxace napětí, projevy při zpracování potravin 7. Metody hodnocení textury a mechanických vlastností polotuhých a tuhých potravin. 8. Aktivita vody, osmotický tlak, teplota tuhnutí vody v potravinách, sorpční isoterma vody 9. Skupenské přeměny v potravinách, nukleace a krystalizace, skelný přechod. 10.Tepelné vlastnosti: entalpie, měrné teplo, skupenské teplo, tepelná a teplotní vodivost.11.Elektrické vlastnosti: odpor, měrná vodivost, dielektrické vlastnosti 12.Povrchové vlastnosti: mezifázové napětí, emulgátory, emulze, pěny 13.Stabilita koloidních disperzí, sedimentace, agregace, separace fází, tvorba gelu.14.Optické vlastnosti a měření barvy potravin
Literatura
Z: Kadlec a kol.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob, kap. 7-10, 15.2, 16.1., KEY Publishing, Ostrava 2012 Z: Velíšek, Hajšlová: Chemie potravin I., 3. vydání, kap. 7 Voda, OSSI Tábor 2009 Z: Novák a kol.: Fyzikální chemie (bakalářský a magisterský kurz), svazek 2, kap. 10 a 11, Vydavatelství VŠCHT Praha 2008D: Rahman S.:Food Properties Handbook, CRC Press, Boca Raton 1995D: Bourne M.: Food texture and viscosity, Elsevier 2002 D: Rao M.A., Jizvi S.S.H., Datta A.K.: Engineering Properties of Foods, Taylor & Francis Group, Boca Raton 2005
Garant
Štětina Jiří doc. Ing. CSc.Berčíková Markéta Ing. Ph.D.