Předmět Základy hygieny a sanitace (N322016)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N322016 - Základy hygieny a sanitace, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Hlavní hygienická rizika potravinářských výrob. 2. Hlavní hygienická rizika biotechnologických výrob. 3. Vzorkování a úprava vzorků, mikrobiologické zkoušení, celkový počet mikroorganismů (MO), základy identifikace MO. 4. Výskyt nežádoucích MO v potravinách a v prostředí, metody jejich zkoušení. 5. Využití startérových mikrobiálních kultur v potravinářských technologiích a metody jejich stanovení. 6. Charakterizace MO podle životaschopnosti. Vliv technologických procesů na životaschopnost MO. 7. Mikrobiální adheze. Hygienický význam tvorby biofilmů v potravinářských výrobách. 8. Klasické metody likvidace MO ve výrobních závodech a kontrola jejich účinnosti. 9. Alternativní metody (např. membránová filtrace, vysoký tlak, pulzní elektrické pole) likvidace MO ve výrobních závodech. 10. Biologické ochranné systémy (např. antibakteriální, antifungální metabolity) potlačování růstu a likvidace nežádoucích MO v potravinách.11. Umístění a členěnení potravinářských výrobních závodů. Hygienický design výrobních závodů a zařízení. 12. Hygiena zaměstnanců v potravinářských výrobních závodech a kontrolních laboratořích. 13. Voda a nakládání s průmyslovým odpadem v potravinářských výrobních závodech a kontrolních laboratořích. 14. Systémy řízení jakosti, systém HACCP. Projekt HACCP pro potravinářských výrobek.
Literatura
Z: Forsythe S.J., Hayes P.R. In Food Hygiene, Microbiology and HACCP, 3.vydání. Gaithersburg (Maryland): Aspen Publisher, Inc., 2000. ISBN 0-8342-1815-1.D: Sprenger A.R.: Hygiena ve výrobě potravin, příručka, 16.vydání. Doncaster (UK): Highfield.co.uk Ltd., 2003. ISBN 1-904544-18-5.
Garant
Čurda Ladislav doc. Ing. CSc.Kosová Michaela Ing.