Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hygieny a sanitace (N322016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N322016 - Základy hygieny a sanitace, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Hlavní hygienická rizika potravinářských výrob. 2. Hlavní hygienická rizika biotechnologických výrob. 3. Vzorkování a úprava vzorků, mikrobiologické zkoušení, celkový počet mikroorganismů (MO), základy identifikace MO. 4. Výskyt nežádoucích MO v potravinách a v prostředí, metody jejich zkoušení. 5. Využití startérových mikrobiálních kultur v potravinářských technologiích a metody jejich stanovení. 6. Charakterizace MO podle životaschopnosti. Vliv technologických procesů na životaschopnost MO. 7. Mikrobiální adheze. Hygienický význam tvorby biofilmů v potravinářských výrobách. 8. Klasické metody likvidace MO ve výrobních závodech a kontrola jejich účinnosti. 9. Alternativní metody (např. membránová filtrace, vysoký tlak, pulzní elektrické pole) likvidace MO ve výrobních závodech. 10. Biologické ochranné systémy (např. antibakteriální, antifungální metabolity) potlačování růstu a likvidace nežádoucích MO v potravinách.11. Umístění a členěnení potravinářských výrobních závodů. Hygienický design výrobních závodů a zařízení. 12. Hygiena zaměstnanců v potravinářských výrobních závodech a kontrolních laboratořích. 13. Voda a nakládání s průmyslovým odpadem v potravinářských výrobních závodech a kontrolních laboratořích. 14. Systémy řízení jakosti, systém HACCP. Projekt HACCP pro potravinářských výrobek.

Literatura

Z: Forsythe S.J., Hayes P.R. In Food Hygiene, Microbiology and HACCP, 3.vydání. Gaithersburg (Maryland): Aspen Publisher, Inc., 2000. ISBN 0-8342-1815-1.D: Sprenger A.R.: Hygiena ve výrobě potravin, příručka, 16.vydání. Doncaster (UK): Highfield.co.uk Ltd., 2003. ISBN 1-904544-18-5.

Garant

Čurda Ladislav doc. Ing. CSc.Kosová Michaela Ing.