Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzorická analýza (N323004)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323004 - Senzorická analýza, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základní pojmy senzorické analýzy - zařízení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorků.2. Metody v senzorické analýze: rozdílové, pořadové a profilové zkoušky. 3. Psychologie smyslového vnímání. Psychometrika, vztahy mezi intensitou podnětu a vjemu.4. Anatomie a funkce chuťového smyslu 5. Charakteristika základních chutí a jednotlivých chuťových látek (sladká, slaná, kyselá, hořká a umami)6. Charakteristika vedlejších chutí (palčivá, trpká, kovová, alkalická).7. Anatomie a funkce čichového smyslu. Vonné látky. 8. Anatomie a funkce zrakového smyslu, vliv barvy potravin, barviva.9. Anatomie a funkce smyslových orgánů - hmat a další smysly.10. Textura potravin, látky upravující texturu, vnímání textury posuzovateli. 11. Výběr charakteristik jednotlivých potravinářských skupin.12. Statistické metody při zpracování dat a interpretace výsledků senzorické analýzy.13. Konzumentské testy.14. Celkové shrnutí učiva.

Literatura

Z: Pokorný J, Valentová H, Panovská Z.: Senzorická analýza potravin, VŠCHT, 1998 ISBN 80-7080-329-0.Z: Pokorný J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. ÚZPI, Praha, 1997.D: Lawless H.T. Sensory Evaluation of Food, Kluwer Academic Publishers,1998. ISBN 0-8342-1752-X.

Garant

Panovská Zdeňka doc. Dr. Ing.Míková Kamila doc. Ing. CSc.Ilko Vojtěch Ing.