Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní nezávadnost potravin (N323009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323009 - Zdravotní nezávadnost potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Potravinářská legislativa ČR � vyhlášky EU 2073/2005, 1441/2007 � kritéria mikrobiologické bezpečnosti potravin2. HACCP - úloha mikrobiologa a technologa.3. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů I.4. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů II.5. Správná laboratorní praxe, standardní operační postupy - SOP.6. Metody stanovení mikroorganismů - přehled.7. Antimikrobiální látky a jejich užití v potravinářských technologiích8. Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR9. Zdravotní rizika související s dietární expozicí toxickým a antinutričním látkám, možnosti prevence.10. Látky přídatné (aditiva) - charakterizace hlavních skupin.11. Potravinové kontaminanty - vstup do potravních řetězců, mechanismy přenosu.12. Organické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.13. Anorganické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.14. Přírodní toxiny, mykotoxiny, produkty z organického zemědělství.

Literatura

Z: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641Z: Jay, James M. (ed.) Modern Food Microbiology 7th Edition). Springer - Verlag, 2005, 0-387-23180-3D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9

Garant

Pulkrabová Jana doc. Ing. Ph.D.Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc.