Předmět Zdravotní nezávadnost potravin (N323009)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323009 - Zdravotní nezávadnost potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Potravinářská legislativa ČR � vyhlášky EU 2073/2005, 1441/2007 � kritéria mikrobiologické bezpečnosti potravin2. HACCP - úloha mikrobiologa a technologa.3. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů I.4. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů II.5. Správná laboratorní praxe, standardní operační postupy - SOP.6. Metody stanovení mikroorganismů - přehled.7. Antimikrobiální látky a jejich užití v potravinářských technologiích8. Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR9. Zdravotní rizika související s dietární expozicí toxickým a antinutričním látkám, možnosti prevence.10. Látky přídatné (aditiva) - charakterizace hlavních skupin.11. Potravinové kontaminanty - vstup do potravních řetězců, mechanismy přenosu.12. Organické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.13. Anorganické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.14. Přírodní toxiny, mykotoxiny, produkty z organického zemědělství.
Literatura
Z: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641Z: Jay, James M. (ed.) Modern Food Microbiology 7th Edition). Springer - Verlag, 2005, 0-387-23180-3D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9
Garant
Pulkrabová Jana doc. Ing. Ph.D.Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc.