Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reakční mechanismy v chemii potravin (N323015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323015 - Reakční mechanismy v chemii potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Reakce lipidů: volné radikály, ochranné mechanismy 2. Reakce lipidů: mechanismus oxidace singletovým a tripletovým kyslíkem 3. Reakce lipidů: mechanismus autooxidace, tvorba hydroperoxidů 4. Reakce lipidů: sekundární reakce hydroperoxidů 5. Reakce lipidů: termický rozklad, hydrolýza, senzorické a hygienické aspekty 6. Reakce sacharidů: reakce karbonylové skupiny a poloacetalového hydroxylu 7. Reakce sacharidů: isomerace, přesmyky, oxidace, aldolizace 8. Reakce sacharidů: reakce hydroxylových skupin 9. Maillardova reakce: vznik glykosylaminů a aminodeoxycukrů 10. Maillardova reakce: rozkladné produkty cukrů a jejich reakce11. Reakce sacharidů: senzorické, nutriční a hygienické aspekty 12. Reakce proteinů: hydrolýza, oxidace, redukce, eliminační reakce 13. Reakce proteinů: reakce se složkami potravin 14. Reakce vitaminů při zpracování a skladování potravin

Literatura

Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J., Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459.Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176.D: Boekel, M.A.J.S. van, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2009, 9781574446142. D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1976, 0460576. D: McMurry J.: Organická chemie, VUT Brno, VŠCHT Praha, 2007, 9788021432918.D: Velíšek J, Cejpek K., Biosynthesis of Food Components, OSSIS, Tábor, 2008, 9788086659121.D: Wong, D.W.S., Mechanism and Theory in Food Chemistry, an AVI Book, Van Nostrand Reinhold, New York, 1989, 0442207530.

Garant

Cejpek Karel doc. Dr. Ing.Doležal Marek doc. Dr. Ing.