Předmět Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin (N323016)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323016 - Laboratoř reakčních mechanismů v chemii potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Úvod do laboratorních cvičení, základní teorie, příprava vzorků 2. Oxidace lipidů 3. Oxidace lipidů II 4. Oxidace askorbové kyseliny 5. Stanovení antiradikálové aktivity potravin metodou DPPH6. Stanovení antioxidační a prooxidační účinnosti potravin metodou odbarvení beta-karotenu 7. Hydrolýza bílkovin 8. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku melanoidinů 9. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku a transformace 1-morfolino-1-deoxy-D-fruktosy 10. Reakce neenzymového hnědnutí: mutarotace sacharidů 11. Reakce neenzymového hnědnutí: hydrolýza oligosacharidů 12. Vlhnutí potravin 13. Stanovení aktivity a obsahu vody v potravinách; vytvoření sorpční isothermy14. Závěrečný test
Literatura
Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J.: Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459.Z: Van Boekel M. A. J. S.: Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton, 2009, 9781574446142.Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176. D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1976, 0460576.D: Upadhay S. K.: Chemical Kinetics and Reaction Dynamics, Springer/Anamaya Publishers, New York /New Delhi, 2006, 1402045468.
Garant
Cejpek Karel doc. Dr. Ing.Doležal Marek doc. Dr. Ing.