Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie přípravy stravy (N323018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323018 - Technologie přípravy stravy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Terminologie; historie přípravy stravy; změny nutriční a senzorické hodnoty během skladování potravin 2. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, změny nutriční a senzorické hodnoty; předběžná příprava, vaření, dušení 3. Opékaní, grilování, pečení, smažení, pražení, mikrovlnný ohřev4. Dohotovování pokrmů. Použití nízkých teplot5. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Tuky a oleje6. Maso, vnitřnosti, ryby, drůbež, zvěřina7. Mléčné výrobky, vejce8. Obiloviny, pekařské výrobky, luštěniny9. Ovoce, zelenina, brambory, houby10. Koření, pochutiny, cukr a další sladidla11. Předkrmy, polévky, hlavní pokrmy12. Deserty, nápoje13. Základní gastronomická pravidla. Zahraniční kuchyně14. Základy dietního stravování

Literatura

Z: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2009. ISBN 978-80-903820-8-4D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3D: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5Z: Runštuk J. a kol. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5Z: Runštuk J. a kol. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3

Garant

Chrpová Diana Mgr. Ing.Dostálová Jana prof. Ing. CSc.