Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie a pathofyziologie lidské výživy (N323021)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323021 - Fyziologie a pathofyziologie lidské výživy, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. The importance of major nutrients, essential substances and micronutrients in the diet.2. Physiology of the gastrointestinal tract I.3. Physiology of the gastrointestinal tract II.4. The function and role of the liver and pancreas.5. Absorption and transport of nutrients, the role of blood and lymphatic circulation in nutrition.6. Endocrine glands, hormonal regulation of digestion and metabolism of nutrients.7. Regulation and metabolic disorders of calcium and other minerals.8. The excretion of substances, the role of the kidneys, causes and consequences of of renal impairment.9. Nutrition and Eating Disorders.10. Disorders of carbohydrate digestion and metabolism, diet in the prevention and treatment of diabetic patients.11. Nutrition in prevention and treatment of cardiovascular disease and dyslipidemia.12. Nutrition in prevention and treatment of cancer.13. Nutrition in prevention and therapy of diseases of the gastrointestinal tract, pancreas, liver and gallbladder.14. Food intolerance and allergies, nutrition at gout disease.

Literatura

Z: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2D: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-XD: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3Z: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-XD: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2001. ISBN 80-7169-968-3Z: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6D: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Ossis, Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6D: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 8. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2004. ISBN 978-80-7345-166-0

Garant

Kohout Pavel doc. MUDr. PhD.Pánek Jan doc. Ing. CSc.