Předmět Toxikologie potravin (N323022)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323022 - Toxikologie potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
Úvod do toxikologie potravin. Definice základních pojmů.2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů.3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace.4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí.5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny.6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva).7. Kontaminanty přecházející do potravin z kontaktních materiálů.8. Potravinové přísady (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty).9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny.10. Přírodní toxiny rostlinného a živočišného původu.11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení reziduí chemických látek v potravinách.12. Biotechnologie, nové typy poživatin a jejich nezávadnost.13. Doplňky stravy a produkty přírodního léčitelství.14. Komunikace rizik kontaminantů a potravinových přísad vnímaných konzumenty.
Literatura
Z: Püssa T. Principles of Food Toxicology, CRC Press, 2007, ISBN 0849380901Z: Dabrowski W.D., Sikorski Z.E. eds Toxins in Food, CRC Press, 2005, eBook ISBN: 978-0-203-50235-8
Garant
Slanina Přemysl prof. MVDr.Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.