Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie potravin (N323022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323022 - Toxikologie potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do toxikologie potravin. Definice základních pojmů.2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů.3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace.4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí.5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny.6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva).7. Kontaminanty přecházející do potravin z kontaktních materiálů.8. Potravinové přísady (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty).9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny.10. Přírodní toxiny rostlinného a živočišného původu.11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení reziduí chemických látek v potravinách.12. Biotechnologie, nové typy poživatin a jejich nezávadnost.13. Doplňky stravy a produkty přírodního léčitelství.14. Komunikace rizik kontaminantů a potravinových přísad vnímaných konzumenty.

Literatura

Z: Püssa T. Principles of Food Toxicology, CRC Press, 2007, ISBN 0849380901Z: Dabrowski W.D., Sikorski Z.E. eds Toxins in Food, CRC Press, 2005, eBook ISBN: 978-0-203-50235-8

Garant

Slanina Přemysl prof. MVDr.Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.