Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost v laboratorní a kontrolní praxi (N323030)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N323030 - Jakost v laboratorní a kontrolní praxi, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Požadavky na zkušební laboratoře testující potraviny, léčiva a přírodní produkty; kvalita ve výzkumných laboratořích.2. Základní pojmy a definice používané zkušební laboratoří - hodnocení výsledků měření a metod.3. Kalibrace, návaznost měření, referenční materiály, identifikace zdrojů chyb.4. Nejistoty výsledků měření a jejich využití v kontrole. 5. Dokumentace a validace analytických metod, SOP, standardizace, pracovní charakteristiky.6. Kontrola kvality v analytické laboratoři: verifikace, kontrolní vzorky, statistické nástroje - regulační diagramy. 7. Systémy managementu kvality ve výrobě a zkušebních laboratořích, modely managementu (ISO 9000/15161, GLP/GMP, ISO 17025).8. Mezinárodní standardizace a zkušebnictví, certifikace výrobků a procesů, inspekce výroby, odpovědnost za výrobek.9. Akreditace zkušebních laboratoří - podmínky a postupy, prokazování způsobilosti. 10. Audity v systému kvality, řízení dokumentace, prokazování shody, nápravná a preventivní opatření, zlepšování procesů, řízení návrhu.11. Mezilaboratorní porovnání, certifikační studie, testy způsobilosti (ISO/AOAC/IUPAC); transfer a implementace analytických metod.12. Uvádění a interpretace výsledků zkoušek, validace dat, hodnocení shody se specifikacemi.13. Laboratorní informační systémy, ochrana dat, vzorků a důvěrných informací, GALP.14. Vzorkování zemědělských a potravinářských komodit, vzorkování životního prostředí, vzorkovací plány a protokoly, statistická přejímka.

Literatura

Z: Kvalimetrie 9. Vhodnost analytických metod pro daný účel. Laboratorní příručka pro validaci. M. Suchánek Ed., EURACHEM-ČR, Praha 1999. ISBN 80-901868-7-4. Z: ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Požadavky na zkušební a kalibrační laboratoře (ČNI Praha, 2010).D: ČSN ISO 3534-1:2010 Statistika - slovník a značky. Část 1: Obecné statistické termíny používané v pravděpodobnosti (ČNI Praha, 2010).D: TNI 01 0115 Mezinárodní metrologický slovník - Základní a všeobecné pojmy (ČNI Praha, 2010) Z: Method validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Document SANCO/12495/2011.D: Statistical Quality Control for the Food Industry, 3rd Edition (Merton R. Hubbard Ed.), Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003. ISBN 0-306-47728-9.

Garant

Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc.Tomaniová Monika Ing. Ph.D.