Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy úchovy a balení potravin (N324001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N324001 - Principy úchovy a balení potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1.Klasifikace změn v potravinách a potravinářských surovinách2.Přehled metod úchovy potravin (abiosa, anabiosa), vylučování mikroorganismů z prostředí, sanitace a desinfekce, správná výrobní praxe, hygienické požadavky na výrobu potravin3.Termosterilace, vliv záhřevu na mikroorganismy, hodnocení inaktivačního účinku záhřevu4.Odporový a dielektrický ohřev, další fyzikální metody inaktivace mikroorganismů (záření, ultrazvuk, vysoký hydrostatický tlak), chemosterilace5.Osmoanabiosa6.Chladírenství, mrazírenství, skladování v kontrolované a modifikované atmosféře7.Chemoanabiosa, cenoanabiosa 8.Bariérová teorie, minimálně opracované potraviny9.Význam a funkce balení potravin, ekonomie balení potravin, legislativní požadavky na obal10.Základní obalové materiály, jejich vlastnosti a aplikace - dřevo, tkaniny, papír, kovy, sklo, polymery11.Potiskování obalů, ochranná funkce obalů, principy aktivního balení12.Ochranná funkce obalu před změnami vlhkosti a oxidačně-redukčními změnami potravin13.Obal a změny teploty, balení pro mikrovlnný ohřev14.Ekologické aspekty balení potravin, ekobilance, migrace složek obalů do potravin

Literatura

Z:Voldřich M.,Principy zpracování a úchovy potravin,Metody konzervace potravin,Prozatimní učební text,Praha,1999Z:Dobiáš J.,Čurda D.,Sylabus textů k přednáškám z předmětu Balení potravin,Provizorní učební text,Praha,2004D:Kyzlink V.,Teoretické základy konzervace potravin,SNTL,Praha,1989D:Čurda D.,Balení potravin,SNTL,Praha,1982D:Kadlec P.,Melzoch K.,Voldřich M. a kol.,Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob,Key Publishing,Ostrava,2011,978-80-7418-086-6D:Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kol.,Co byste měli vědět o výrobě potravin, Technologie potravin, Key Publishing,Ostrava,2009,978-80-7418-051-4

Garant

Dobiáš Jaroslav doc. Ing. CSc.Votavová Lenka Ing. Ph.D.