Předmět Autenticita a detekce falšování potravin (N324029)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N324029 - Autenticita a detekce falšování potravin, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Introduction, the main ways of food adulteration (fraud) and methods of its detection, EU and national legislative background2. Responsible bodies (official authorities, associations of producers, consumer organizations), consumer protection3. Food labeling, fraudulent imitations of products and false declarations of geographic origin4. Traceability - the aim, developing traceability and product recall systems across the supply chain, examples, geographic traceability5. Methodology for food authentication, physical or chemical parameters, fingerprints, enzymatic techniques, PCR, isotopes, data evaluation (standards, databases, chemometrics )6. Particular food authentication - fats and vegetable oil, milk and dairy products7. Particular food authentication - fruit and vegetable products, fruit juices8. Particular food authentication -fish, processed seafoods, meat and meat products9. Particular food authentication -cereals, eggs and egg products10. Particular food authentication -alcoholic beverages11. Particular food authentication -tea, coffee, herbs and spices12. Particular food authentication -honey, cocoa, chocolate13. Particular food authentication -nutrition for particular propose, identifying genetically modified organisms and irradiated food, biofood14. Current projects, research organizations, recent issues in food adulteration, practical examples for the evaluation of food authenticity according to provided data
Literatura
Z: Čížková H., Metody a kriteria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin, ISBN 978-80-7418-124-5 D: Lees M., Food Authenticity and Traceability, 2003, ISBN 1855735261 , Woodhead Publ. D: Singhal R., Handbook of Indices of Food Quality and Autenticity, 1997, ISBN 1855732998, CRC
Garant
Čížková Helena doc. Ing. Ph.D.