Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Microbiology (S320009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu S320009 - Microbiology, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. History of Microbiology.2. Microorganisms in nature and industry. Development of microbiology as a scientificdiscipline. Nomenclature and taxonomy of microorganisms.3. Physiological characteristics of microorganisms. Organization and structure of microorganisms. Functions and cytology of basic microbial structures.4. Prokaryotic organisms: Bacteria (morphology, cytology, reproduction,spores forming).5. Bacteria important for food industry and biotechnology, their position in classificationsystem of microorganisms. 6. Eukaryotic microorganisms:Yeasts (morphology, cytology, vegetative reproduction, sexual reproduction). Chemical composition of yeast cell mass.7. Classsification of individual yeasts groups from the food industry and biotechnology point of view. Taxonomical position of these strains. 8. Filamentous fungi (molds): morphology and cytology. Vegetative and sexual reproduction. Some representatives of filamentous fungi used in food industry and biotechnology. Taxonomy of these strains.9 .Viruses. Structure of viruses. Classification of viruses (bacterial, plant, animal). Life cycle of bacteriophage and DNA animal viruses.10.Metabolic strategies of microorganisms and their technological consequences.11. Chemoorganotrophic bacteria: their anabolic and katabolic processes. 12.Effects of outer factors (temperature, pH, water activity) on growth and reproduction of microorganisms. Nutrition: sources of individual nutrients, their transport into the microbial cell.13. Bacterial growth. Kinetics of bacterial reproduction. Phases of microbial growth. Growth of bacterial cultures: batch cultures, continuous cultures, synchronous cultures. 14.Microbial genetics: molecular basis of heritage. Transfer of genetic information. Mutations, recombination, extrachromosomal genetic structures (plasmids and mitochondria).

Garant

Demnerová Kateřina prof. Ing. CSc.Pazlarová Jarmila doc. RNDr. CSc.