Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Food and Natural Products Analysis: Laboratory (S323003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu S323003 - Food and Natural Products Analysis: Laboratory, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Introductory briefing: Operating instructions, health and safety at work, fire protection, verification of knowledge - writtern test2. Determination of total nitrogen in food and crude protein calculation (Kjeldahl method)3. Determination of fat and its quality evaluation (methods: Soxhlet, titration)4. Determination of fatty acids (method: Gas chromatography with flame ionization detection)5. Determination of monosaccharides and oligosaccharides (method: titration after inversion)6. Determination of starch content (method: polarimetry)7. Determination of mineral elements (methods: atomic absorption spectrometry, spectrophotometry, titration) 8. Determination of vitamins, caffeine, antioxidants and preservatives (method: liquid chromatography with UV detection)9. Determination of volatile compounds - proof of food adulteration(method: gas chromatography with mass spectrometric detection)10. Determination of monosaccharides and oligosaccharides (method: HPLC with refractometric detection and evaporative light scattering detection)11. Image analysis in food quality evaluation(method: mathematical-statistical analysis of image dates)12. Optional exercise [I, II, III]13. Alternative terms14. Control test, laboratory cleaning

Literatura

• Přednášky a další materiály na www stránkách v systému elektronických studijních opor www.vscht.cz/eso• Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT• Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT• Food Analytical Methods, elektronický časopis, Springer, e-zdroj VŠCHT

Garant

Kohoutková Jana Ing. Ph.D.Schulzová Věra doc. Dr. Ing.Poustka Jan prof. Dr. Ing.