Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principles of Food Safety (S323012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu S323012 - Principles of Food Safety, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Chemical prerequisities for food and food raw materials safety, terms and nomenclature2. Requirements for food additives use - preservatives, antioxidants3. Compounds for food flavour improvement - odour and taste compounds, flavour intensificators4. Compounds improving taste - sweeteners, acidulants, acid taste regulators and bitter compounds5. Compounds improving texture - thickeners, gelling agents, emulgators6. Compounds improving colour - colorants, bleaching agents, other food additives 7. Natural toxic compounds - alkaloids, saponins, cyanogens, glucosinolates8. Biogenic amines, mushroom toxins, mycotoxins, bacterial toxins 9. Technological contaminants - nitrosamines, ethyl carbamate, chloropropanols, acrylamide, furan10. Characteristic properties of food contaminants, occurrence in food chain 11. Persistent organochlorine pesticides, polychlorinated dibenzodioxins/furans, polychlorinated biphenyls and similar compounds12. Risc of agricultural chemisation - residues of modern pesticides and veterinary farmaceuticals13. Polycyclic aromatic hydrocarbons and their derivatives, contaminants from plastic materials and other processing compounds 14. Nitrates, toxic metals, radionuclides

Literatura

R: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641R: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9A: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1A: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6

Garant

Pulkrabová Jana doc. Ing. Ph.D.Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.