Předmět Principles of Food Safety (S323012)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu S323012 - Principles of Food Safety, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Sylabus
1. Chemical prerequisities for food and food raw materials safety, terms and nomenclature2. Requirements for food additives use - preservatives, antioxidants3. Compounds for food flavour improvement - odour and taste compounds, flavour intensificators4. Compounds improving taste - sweeteners, acidulants, acid taste regulators and bitter compounds5. Compounds improving texture - thickeners, gelling agents, emulgators6. Compounds improving colour - colorants, bleaching agents, other food additives 7. Natural toxic compounds - alkaloids, saponins, cyanogens, glucosinolates8. Biogenic amines, mushroom toxins, mycotoxins, bacterial toxins 9. Technological contaminants - nitrosamines, ethyl carbamate, chloropropanols, acrylamide, furan10. Characteristic properties of food contaminants, occurrence in food chain 11. Persistent organochlorine pesticides, polychlorinated dibenzodioxins/furans, polychlorinated biphenyls and similar compounds12. Risc of agricultural chemisation - residues of modern pesticides and veterinary farmaceuticals13. Polycyclic aromatic hydrocarbons and their derivatives, contaminants from plastic materials and other processing compounds 14. Nitrates, toxic metals, radionuclides
Literatura
R: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641R: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9A: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1A: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6
Garant
Pulkrabová Jana doc. Ing. Ph.D.Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.