Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reaction Mechanisms in Food Chemistry (S323015)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu S323015 - Reaction Mechanisms in Food Chemistry, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Reactions of organic compounds: the review.2. Reactions of lipids: thermal degradation, hydrolysis, interesterification and other reactions of oil industry. 3. Reactions of lipids: fatty acids - isomerization, cyclization and polymerization.4. Reactions of lipids: formation of hydroperoxides, autooxidation, oxidation by singlet oxygen, enzymatic oxidation.5. Reactions of lipids: transformations of hydroperoxides, sensory and health aspects.6. Reactions of saccharides: reactivity of carbonyl group and semiacetal hydroxyl.7. Reactions of saccharides: reactions in acidic media; subsequent reactions of furans and pyrans.8. Reactions of saccharides: isomerization, rearrangements, oxidation, aldolization.9. The Maillard reaction: formation and transformation of glycosylamines and aminodeoxy sugars.10. The Maillard reaction: decomposition products of sugars and their reactions.11. Reactions of saccharides: sensory, nutritional and health aspects.12. Reactions of proteins: hydrolysis, oxidation and elimination reactions, racemization.13. Reactions of proteins: reactions with other food components.14. Reactions of vitamins during processing and storage of food.

Literatura

Essential:R: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J., Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459.R: Velíšek J.: The Chemistry of Food, Wiley Blackwell, 2014, 9781118383841.R: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.:Food Chemistry, 3rd revised Ed., Springer Verlag Berlin, 2004, 3540408185.Recommended:A: Boekel, M.A.J.S. van, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2009, 9781574446142. A: McMurry J.: Organic chemistry, 7th. Ed., Brooks/Cole (Thomson), Belmont, CA, USA, 2008, 9780495116288.A: Velíšek J, Cejpek K., Biosynthesis of Food Components, OSSIS, Tábor, 2008, 9788086659121.A: Wong, D.W.S., Mechanism and Theory in Food Chemistry, an AVI Book, Van Nostrand Reinhold, New York, 1989, 0442207530.

Garant

Cejpek Karel doc. Dr. Ing.Doležal Marek doc. Dr. Ing.