Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět EU Food Legislation (S323025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu S323025 - EU Food Legislation, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Potravinové právo zemích EU: cíle a principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost, ochrana spotřebitele. 2. Struktura evropských právních předpisů, technické normy, certifikace, informační zdroje. 3. Strategie bezpečnosti potravin - vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení. 4. Obecné povinnosti a odpovědnost výrobců a distributorů, ochrana před falšováním, GMO.5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv.6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin.7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy, správná hygienická a výrobní praxe.8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti9. Pravidla pro označování potravin, informace na obalech, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení.10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin.11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovoz a vývoz potravin.12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření.13. Hodnocení kvality a nezávadnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků. 14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí.

Literatura

Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze)Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze)Z: Nařízení (ES) č. 882/2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat.Z: Nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin.

Garant

Kocourek Vladimír prof. Ing. CSc.Míková Kamila doc. Ing. CSc.