Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie pro ochranu životního prostředí (N240023)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu N240023 - Mikrobiologie pro ochranu životního prostředí, Fakulta technologie ochrany prostředí, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Vymezení předmětu mikrobiologie v ochraně životního prostředí. Mikrobiologické názvosloví a taxonomie, rozdělení mikroorganismů a jejich specifikace. 2. Základní struktura mikrobiálních buněk (bakterie, kvasinky, plísně, prvoci, řasy a viry) a jejich chemické složení. 3. Mikrobiální metabolismus - základní rysy (rozklad sacharidů, lipidů a dusíkatých látek). Katabolické a anabolické procesy.4. Vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst a vlastnosti mikroorganismů. 5. Výživa mikroorganismů. Růstová křivka (růst v baňkách a v prostředí, fáze růstu a růstové konstanty, kontinuální kultivace). 6. Principy kultivačního stanovení mikroorganismů. Způsob odběru, úchovy a přípravy vzorku k rozboru. 7. Výskyt a význam mikroorganismů v životním prostředí a způsob stanovení (horninové prostředí, voda, ovzduší). 8. Požadavky na mikrobiologickou laboratoř. Zásady práce v mikrobiologické laboratoři. 9. Laboratorní práce - Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Příprava sterilních pomůcek, příprava a sterilizace ředících roztoků, kultivačních a diagnostických medií.10. Laboratorní práce - Kontrola sanitace prostředí laboratoře a hygienických opatření. 11. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu bakterií, kvasinek a plísní ve vzorku horninového prostředí. 12. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu kultivovatelných a indikátorových mikroorganismů ve vzorku vody. 13. Laboratorní práce - Izolační techniky mikroorganismů. Světelná mikroskopie nativních a barvených preparátů bakterií.14. Laboratorní práce - Sledování vlivu vnějších faktorů na růst mikroorganismů.

Literatura

Z: MAIER, Raina M., Ian L. PEPPER a Charles P. GERBA. Environmental Microbiology. 2. vyd. China: Academic Press, 2009, ISBN 978-0-12-370519-8.D: Schaechter M.: Encyclopedia of Microbiology, 3. vyd. Academic Press, 2009, ISBN: 978-0-12-373944-5.

Garant

Chumchalová Jana Dr. Ing.Fiala Jaromír Ing. Ph.D.