Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční politika a praxe (11F202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 11F202 - Finanční politika a praxe, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Metody tvorby veřejných rozpočtů na centrální a lokální úrovni (analýza rozpočtu měst).2.Případové studie z veřejné volby a vládních zásahů.3.Analýza a řešení investičních a neinvestičních projektů ve veřejném sektoru.4.Aplikace nákladově-výstupových metod a RIA na veřejné projekty financované z českých a evropských zdrojů.5.Vliv daní na chování ekonomických subjektů. Analýza alternativních přístupů ke zdanění příjmů, majetku a zdanění spotřeby.6.Efektivnost daní a jejich dopady. Redistribuční dopady daní.7.Systémy sociálního zabezpečení,financování sociálního zabezpečení - daně a příspěvky na sociální zabezpečení. 8.Fiskální politika a nerovnováha veřejných financí (bilance a operace centrální vlády, mechanismy fiskální politiky, vazba dluhového financování na kapitálové trhy).9.Vybrané metody ohodnocování majetkových a dluhových cenných papírů.10.Přístup k hodnocení a výpočtu výnosnosti investičních instrumentů.11.Teorie a praxe výnosových křivek, spotové a forwardové výnosové křivky.12. Forwardová a swapová kotace na devizovém trhu.Otevřená a uzavřená devizová pozice (příklady na zajištění pomocí termínových operací a peněžního trhu).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- porozumět fungování privátních a veřejných finančních institucí;- používat finanční analytické nástroje;- používat konkrétní technické poznatky v oblasti finančního rozhodování; - porozumět vzájemným vztahům mezi měnovou a fiskální politikou.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDURČÁKOVÁ, J. -- MANDEL, M.Mezinárodní finance.Praha:Management Press, 2003.80-7261-090-2ZOCHRANA, F. -- PAVEL, J. -- VÍTEK, L.Veřejný sektor a veřejné finance : financování nepodnikatelských a podnikatelských aktivit.Praha:Grada, 2010.978-80-247-3228-2ZHAMERNÍKOVÁ, B. -- MAAYTOVÁ, A.Veřejné finance.Praha:Wolters Kluwer, 2010.978-80-7357-497-0

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Alena Maaytová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Alena Maaytová, Ph.D.Mgr. Ing. Jana Michalíková, MBA, LL.M.