Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pojišťovnictví (1BP201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1BP201 - Základy pojišťovnictví, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj pojištění a pojišťovnictví, vývojové trendy ve vývoji pojišťovnictví.2. Vysvětlení základních pojmů, začlenění pojištění do principů risk management.3. Vymezení podstaty sociálního a komerčního pojištění, jejich vzájemné vazby.4. Vymezení základních charakteristik komerčního pojištění. 5. Základní charakteristiky produktů životního pojištění.6. Základní charakteristiky produktů neživotního pojištění - úrazové a nemocenské pojištění, pojištění majetku občanů, pojištění podnikatelů a průmyslu, zemědělské pojištění, odpovědnostní pojištění.7. Vnitřní stabilizátory v pojišťovnictví - zajištění, soupojištění, pojišťovací pooly.8. Subjekty pojistného trhu - pojišťovny, zajišťovny, orgán státního dohledu v pojišťovnictví.9. Obchodní činnost pojišťovny, produktový marketing.10. Produktová tvorba a pojistné podmínky, správa pojistných smluv.11. Likvidace pojistných událostí.12. Investování pojišťoven a regulace investování.13. Pojistný trh, faktory ovlivňující vývoj na pojistném trhu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - porozumět ekonomické podstatě pojištění jako finanční kategorie a finanční služby;- porozumět pravidlům fungování pojištění;- používat pojmy používané v rámci pojišťovací praxe;- analyzovat konkrétní podoby pojistných produktů;- porozumět fungování pojišťovnictví jako ekonomického odvětví;- porozumět základním principům činnosti komerční pojišťovny.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDUCHÁČKOVÁ, E.Principy pojištění a pojišťovnictví.Praha:Ekopress, 2009.978-80-86929-51-4ZMAJTÁNOVÁ, A.Poisťovníctvo : teória a prax = Teorie a praxe pojišťovnictví.Praha:Ekopress, 2006.80-86929-19-1DČEJKOVÁ, V.Pojistný trh.Praha:Grada, 2002.80-247-0137-5DVOSTATEK, J.Sociální a soukromé pojištění.Praha:Codex Bohemia, 1996.80-85963-21-3

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Eva Ducháčková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Eva Ducháčková, CSc.JUDr. Jaromír Trojan