Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví I. (1BP202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1BP202 - Pojišťovnictví I., Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Riziko a dopady nahodilosti na ekonomickou činnost lidí, kvantifikace rizika, členění rizika, rozměry rizika.2. Risk management, fáze a význam risk managementu.3. Pojištění jako nástroj eliminace rizika, pojištění jako finanční kategorie.4. Význam pojištění z makroekonomického a mikroekonomického hlediska, členění pojištění.5. Komerční pojištění, členění na životní a neživotní, členění na obnosová a škodová pojištění.6. Pojistné plnění. Formy pojištění a způsoby stanovení velikosti pojistného plnění.7. Cena pojištění, struktura ceny pojištění, základní přístupy k určení netto pojistnému.8. Pojistně technické rezervy pojišťoven, jejich význam z hlediska hospodaření pojišťovny, druhy pojistně technických rezerv, zásady jejich investování.9. Zajištění, význam zajištění pro činnost pojišťovny, druhy a metody zajišťování, alternativní metody dělení rizika.10. Rizika v činnosti pojišťoven, zejména pojistně technické riziko 11. Specifika hospodaření pojišťoven, solventnost pojišťoven a metody jejího zjišťování.12. Základní charakteristika produktů životního pojištění.13. Základní přístupy ke stanovení netto pojistného v životním pojištění.14. Základní charakteristika produktů neživotního pojištění, tzn. neživotního pojištění osob, majetkového, pojištění finančních ztrát, odpovědnostního pojištění.15. Penzijní připojištění. Konstrukce penzijního připojištění.16. Základní přístupy ke stanovení netto pojistného v majetkových a odpovědnostních pojištěních.17. Pojišťovnictví a jeho místo v ekonomice, pojistitelé, pojišťovací zprostředkovatelé a ostatní instituce zabývající se provozováním pojištění.18. Regulace pojišťovnictví: význam státní regulace pojišťovnictví, způsoby realizace regulace, základní právní předpisy, státní dozor nad pojišťovnictvím.19. Pojistný trh: ukazatelé pojištěnosti, pojistný trh v podmínkách ČR a srovnání se zahraničím, faktory ovlivňující pojistný trh.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- porozumět fungování pojištění jako finanční kategorie;- využívat pojištění jako nástroj řešení důsledků nahodilostí;- používat jednotlivé podoby a typy pojištění;- porozumět základním charakteristikám pojištění - pojistné plnění, technické rezervy, zajištění, solventnost pojišťovny;- porozumět odlišnostem ve fungování životního a neživotního pojištění;- pochopit rozdílnosti ve fungování jednotlivých podob neživotního pojištění (odpovědnostní, majetkové, finančních ztrát atd.);- aplikovat základní přístupy k propočtu velikosti pojistných plnění;- aplikovat základní přístupy stanovení výše pojistného v životním a neživotním pojištění;- porozumět faktorům ovlivňujícím vývoj na pojistných trzích.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDUCHÁČKOVÁ, E.Principy pojištění a pojišťovnictví.Praha:Ekopress, 2009.978-80-86929-51-4ZMAJTÁNOVÁ, A.Poisťovníctvo : teória a prax = Teorie a praxe pojišťovnictví.Praha:Ekopress, 2006.80-86929-19-1DVOSTATEK, J.Sociální a soukromé pojištění.Praha:Codex Bohemia, 1996.80-85963-21-3DČEJKOVÁ, V.Pojistný trh.Praha:Grada, 2002.80-247-0137-5

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Eva Ducháčková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Eva Ducháčková, CSc.