Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví a finanční instituce (1BP210)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1BP210 - Bankovnictví a finanční instituce, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úroková míra (jednoduchý a složený úrok, výnosnost do splatnosti a časová hodnota peněz, riziková a časová struktura úrokových měr)2. Finanční trh (modely alokace finančních prostředků na finančním trhu, struktura a institucionální uspořádání finančního trhu, finanční zprostředkovatelé, trendy na světových finančních trzích)3. Instrumenty finančního trhu (poptávka po investičních instrumentech, investiční instrumenty: charakteristika, druhy a obchodování -- burza, OTC, akciové a dluhové instrumenty, finanční deriváty)4. Banky a bankovní systém (bilance banky a výkaz zisků a ztrát, bankovní rizika a principy jejich řízení, charakteristika bankovních produktů)5. Bankovní produkty (způsoby úročení, zajištění a splácení úvěrů, bankovní finančně úvěrové produkty, depozitní bankovní produkty, platebně zúčtovací bankovní produkty, investiční bankovnictví)6. Nebankovní finanční zprostředkovatelé (pojišťovny, investiční, podílové a penzijní fondy, jejich produkty a principy řízení)7. Daňové aspekty a jejich vliv na rozhodování investora (zdanění jednotlivých typů instrumentů finančního trhu, vliv na realizovaný výnos)8. Centrální banka (vznik centrální banky, funkce centrální banky, bilance centrální banky, nástroje měnové politiky, Česká národní banka, Evropská centrální banka, současný vývoj centrálního bankovnictví)9. Regulace a dohled nad finančními institucemi (regulace vstupu do bankovnictví, pojišťovnictví, na kapitálové trhy, základní pravidla činnosti finančních institucí, dohled nad finančním trhem a jeho hlavní problémy)10. Teorie poptávky po penězích (hlavní teoretické přístupy, neoklasická teorie, Friedmanova teorie, keynesiánská teorie)11. Měnová politika (proces měnové politiky, monetaristický transmisní mechanismus a problém exogenity peněz, transmisní mechanismus založení na cílování inflace)12. Mezinárodní finance (platební bilance, systémy měnových kurzů, charakter, organizace a subjekty devizového trhu, základní typy devizových operací)

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - aplikovat znalosti o struktuře finančního trhu, funkcích finančních institucí, podobě instrumentů finančního trhu; - využít přehled o struktuře aktivních a pasivních operací centrální banky, komerčních bank, o kolektivním investování, pojišťovnách a penzijních fondech;- využít konkrétní technické poznatky o finančním rozhodování na úrovni výše zmíněných institucí;- pochopit vzájemné vazby mezi finančními institucemi.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZREVENDA, Z.Centrální bankovnictví.Praha:Management Press, 2001.80-7261-051-1ZREVENDA, Z.Peněžní ekonomie a bankovnictví.Praha:Management Press, 2005.80-7261-132-1

Požadavky

60% ze součtu bodů obou testů

Garant

doc. RNDr. Jarmila Radová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jarmila Radová, Ph.D.