Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojistné právo (1BP311)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1BP311 - Pojistné právo, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu pojištění z právního hlediska. Právo a stát, systém a prameny práva. 2.Obecné právní normy významné z pohledu pojištění a pojišťovnictví 3. Základní právní instituty ve vztahu k pojišťovnictví 4. Historický vývoj pojišťovacího práva v Evropské unii a České republice. 5. Směrnice Evropské unie -- v oblasti neživotního pojištění, v oblasti životního pojištění, směrnice upravující specifické oblasti pojištění -- pojištění odpovědnosti za škody z provozu vozidla, pojištění právní ochrany, pojištění úvěru atd. 6.Pojištění jako závazkový právní vztah. Právní úprava v zákoně o pojistné smlouvě -- principy a pojmy důležité ve vztazích mezi pojistitelem, pojistníkem a ostatními osobami zúčastněnými v pojistném vztahu. 7. Obsah pojistné smlouvy, obecný obsah pojistných podmínek. Pravidla pro vznik, zánik a přerušení pojištění. Důsledky porušení povinností 8.Časová cena a nová cena. Limity pojistného plnění a pojistná částka. Odkupné, redukce a indexace v pojištění. 9.Obnosová a škodová pojištění. Vymezení pojmů podpojištění, přepojištění, souběžné pojištění a jejich důsledky pro pojistné plnění. 10.Podnikání v pojišťovnictví - předpoklady podnikání v pojišťovnictví, podnikání v pojišťovnictví v rámci Evropské unie, právní formy pojišťoven. Pojišťovna ve finanční skupině. 11.Hospodaření pojišťoven, technické rezervy, solventnost, investování technických rezerv. 12.Státní dozor v pojišťovnictví -- orgán státního dozoru, pravomoci a povinnosti orgánu státního dozoru, činnost státního dozoru, dozor nad finančními konglomeráty. 13. Podmínky činnosti pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů v pojišťovnictví -- kategorie pojišťovacích zprostředkovatelů a jejich specifika, registrace zprostředkovatelů a likvidátorů, státní dozor v dané oblasti. 14.Daňové otázky v rámci pojišťovnictví -- zdanění pojistných plnění, zdanění vztahující se k jednotlivým subjektům v rámci pojišťovnictví fungujících. 15. Právní otázky pojistného podvodu a právní spory souvisící s pojistnými vztahy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - orientovat se v legislativním rámci pro pojištění a pojišťovnictví v návaznosti na ekonomickou podstatu;- orientovat se v konkrétní právní úpravě pojištění a pojišťovnictví v EU a v ČR.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKARFÍKOVÁ, M. -- PŘIKRYL, V.Pojišťovací právo.Praha:Leges, 2010.978-80-87212-45-5ZBÖHM, A.Ekonomika a řízení pojišťoven v podmínkách po vstupu České republiky do Evropské unie : (vybrané aspekty).Praha:ASPI, 2004.80-7357-020-3ZČESKO.Nový občanský zákoník 89/2012 Sb. : aktuální úplné znění : právní stav k 1. lednu 2013 : nabývá účinnosti 1. ledna 2014.Praha:Dashöfer, 2012.978-80-86897-69-1ZNESNÍDAL, J.Občanský zákoník I. s komentářem : zákon č. 89/2012 Sb.Český Těšín:Poradce, 2012.978-80-7365-336-1DSměrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/138/ES ze dne 25. listopadu 2009 o přístupu k pojišťovací a zajišťovací činnosti a jejím výkonu (Solventnost II)DZákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, v platném zněníDZákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví v platném zněníDZákon č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě v platném zněníDZákon č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí v platném znění

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Eva Ducháčková, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Eva Ducháčková, CSc.JUDr. Jan Ježdík