Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní finance (1BP453)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1BP453 - Výpočetní finance, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do výpočetních financí, úvod do kódu Matlab, výpočetní efektivnost2. Norma matice a vektoru, dekompozice matic, vlatní čísla, řídké matice.3. Řešení systému lineárních rovnic: přímá metoda, Jacobiho metoda, Gauss-Seidelova metoda.4. Numerická derivace a integrace, numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic5. Numerické řešení soustavy nelineárních rovnic (implikovaná volatilita)6. Metoda nejmenších čtverců, metoda minamální vzdálenosti, spliny a aplikace na analýzy dat.7. Fourierova analýza: diskrétní Fourierova transformace, rychlá Fourierova transformace, inverzní Fourierova transformace.8. Optimalizační metody: optimalizace a řízení portfolia.9. Modelování VaR.10. Metody Monte Carlo a jejich aplikace ve financích.11.Quasi Metody Monte Carlo a jejich aplikace ve financích.12.Binomický a trinomický model a oceňování opcí13. Black-Scholesova parciální diferenciální rovnice a její řešení metodou konečných diferencí.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu budou studenti schopni formulovat a řešit problémy ve finančním odvětví-dynamická optimalizace portfolia-modelování rizik-oceňovat finanční instrumenty-programovat v kódu Matlab (nebo Excel/VBA)

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBRANDIMARTE, P.Numerical methods in finance and economics : a MATLAB-based introduction.Hoboken:John Wiley & Sons, 2006.0-471-74503-0

Požadavky

Tato přednáška dočasně probíhá v češtině

Garant

doc. Mgr. Jiří Málek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Milan FičuraIng. Marek Kolmandoc. Mgr. Jiří Málek, Ph.D.Ing. Bohumil Stádník, Ph.D.