Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikové praktikum (1DP324)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1DP324 - Podnikové praktikum, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik podnikatelského subjektu a jeho informační zajištění. Založení živnosti, resp. podniku. Práce s dokumenty, potřebnými pro založení podniku (ohlášení živnosti, žádost o koncesi, společenská smlouva, návrh na zápis do obchodního rejstříku, přihláška plátce daně); diskuse k obchodně právním, pracovně právním, finančně právním a ekonomickým aspektům založení podniku.2. Prvotní evidence ekonomických skutečností. Zásady jejich vyhotovení, oprav, kontroly a zpracování. Druhy dokladů a jejich náležitosti. Prvotní, účetní a daňové doklady. Oběh dokladů. Zajištění věcné a formální správnosti informací o zobrazovaných operacích a transakcích a kontrola jejich přípustnosti. Vztah dokladů a vnitřního kontrolního systému. Práce na počítači s dokumenty, vztahující se k činnosti podniku z oblastí:a) řízení vztahů vůči zákazníkůmb) řízení vztahů vůči dodavatelům c) nákupu a skladování (příjemka, výdejka, skladní karty, inventurní soupis, inventarizační protokol, protokol o vadách, reklamační protokol) d) řízení platebního a zúčtovacího styku (přístupová práva, příkazy k úhradě, příkazy k inkasu, výpisy z účtů, příjmové a výdajové pokladní doklady, šek, směnka, akreditiv)e) řízení procesu tvorby výrobků, prací a služeb (kusovníky, technologické postupy, kalkulace, pracovní lístky, průvodky, výkazy pracovní doby)f) řízení prodeje a činnosti prodejních skladů(protokol o vyskladnění, inventurní soupis, inventarizační protokol, protokol o vadách) g) řízení lidských zdrojů (doklady o provedení výběrového řízení, osobní dotazník, pracovní smlouva, dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce, osobní list, mzdový list, zúčtovací a výplatní listina, výpověď)3. Využití počítačů při zajišťování prvotní evidence a jejím zpracování. Zpracování prvotních dokladů a jeho vazba na účetnictví a daňovou evidenci. Deník příjmů a výdajů, peněžní deník, kniha pohledávek a závazků, kniha nepřímých daní, deník, hlavní kniha, kniha došlých a odeslaných faktur, knihy analytické evidence.4. Dokumenty a písemnosti ve vztahu k finančnímu úřadu (daňová přiznání, daňové výměry, administrativa správy daní a poplatků).5. Účetní a statistické výkazy (výkaz pro Intrastat).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- pochopit, jakým způsobem se na základě praktických příkladů využívají prvotní data v operativním řízení podnikatelského procesu;- pochopit, jakým způsobem se transformují do podoby agregovaných informací;- řešit souvislé příklady malých a středních podniků;- zpracovat řešení na počítači, resp. na příslušných internetových adresách;- vybudovat si pozitivní vztah k dokladům.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKRÁLOVÁ, A.Příklady k didaktice ekonomiky a účetnictví.2006.ZKRÁLOVÁ, A. -- MOHROVÁ, L.Podnikové praktikum : materiály ke cvičení.Praha:Oeconomica, 2011.978-80-245-1765-0Dformuláře na internetových adresách

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Alena Králová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Berková, Ph.D.Ing. Libor KlvaňaIng. Alena Králová, Ph.D.Ing. Martina Nýčová