Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výukových předmětů Junior Achievement (1DP521)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1DP521 - Didaktika výukových předmětů Junior Achievement, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Integrované ekonomické předměty2. Zařazení výukového předmětu Junior Achievement do soustavy vzdělání na středních a vyšších odborných školách, vymezení vývoje předmětu na obchodních akademiích.3. Seznámení s historií, cílem předmětu, s jednotlivými částmi a strukturou.Vhodná kombinace jednotlivých programů na různých typech středních škol.4. Rozbor pomůcek a metod práce učitele v hodinách. Seznámení s prací s učebnicemi, cvičebními texty a e-learningovým materiálem.5. Seznámení se souborem ekonomických her v předmětu, jejich význam pro žáky. Využití a rozbor ekonomické hry na vybraném učivu.6. Zařazení případových studií a problémových úloh do učiva. Využití a rozbor studie a úlohy na vybraném učivu.7.Vysvětlení úlohy konzultanta v předmětu, naznačení přehledu činností ve třídě.8. Seznámení s činností studentské společnosti v předmětu. Zaměření na založení studentské společnosti, na plánování, organizování, motivaci a vedení žáků v této společnosti, včetně jejich kontroly. Seznámení s pomůckami, které mají žáci k dispozici.Vedení záznamů studentské společnosti.9. MESE (Titan)- simulační cvičení (hra) z oblasti ekonomie a řízení. Řešení za pomoci počítače. Seznámení s problematikou i s metodikou.10.BIA- simulační cvičení (hra) z oblasti bankovnictví. Umožňuje žákům pochopit základní principy bankovnictví. Řešení za pomoci počítače. Seznámení s problematikou i s metodikou.11. Ostatní soutěže (nejlepší student, MESE tým, BIA tým, studentská společnost, www stránky studentské společnosti) a příležitosti pro žáky středních škol - rozšíření učiva (např. na oblast cestovního ruchu).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni vyučovat takto pojatý integrující ekonomický předmět. Naučí se, jak u žáků středních škol nacvičovat dovednosti především formou různých her či dalších aktivizujících metod pro aplikaci teoretických poznatků do praxe. Výukové předměty Junior Achievement se učí v rámci jednoho volitelného předmětu na středních a vyšších odborných školách. Učí se ve 112 zemích světa (ve všech zemích Evropské Unie), v České republice od roku 1992. Výukové předměty Junior Achievement zahrnující teorii, práci s konzultantem, založení, fungování a ukončení reálné studentské společnosti a počítačové programy. Učitelé na středních a vyšších odborných školách si v rámci volitelného předmětu vytvářejí podle zaměření školy z uvedených činností takovou kombinaci, která bude pro jejich žáky nejvhodnější.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZWWW. JACR. CZ.Příručka počíttačové simulace Titan.2008.ZWWW. JACR. CZ.Metodické pokyny v počítačové simulaci Banky v akci.2008.ZHTTP://WWW.JACR.CZ.Metodická příručka pro učitele a konzultanty.2005.ZHANDLOVÁ, D.Učebnice aplikované ekonomie.Praha:1996.DAplikovaná ekonomie : Doplněk k učebnicím Ava Allsman, M.B.A., C.P.A.1994.990000920XDCvičebnice Aplikované ekonomie, http://www.jacr.cz/, 2005DE-learningový materiál, http://poznej.jacr. cz/, 2005DPočítačová simulace MESE –management and Economic Simulation Exercise, softwarový program a metodický pokyn pro výuku, http://www.jacr.cz, 2005DStudentská společnost – sada materiálů, http://www.jacr.cz/, 2005

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Alena Králová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Alena Králová, Ph.D.