Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Investiční rozhodování a dlouhodobé financování (1FP401)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FP401 - Investiční rozhodování a dlouhodobé financování, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí investic z makroekonomického a mikroekonomického hlediska. Specifika investičního rozhodování a dlouhodobého financování.2. Předinvestiční příprava, studie proveditelnosti a kapitálové rozpočty a peněžní toky z investic3. Charakteristika různých metod hodnocení efektivnosti investic projektu. Roční průměrné náklady projektu, diskontované náklady projektu a meze jejich použití. Vypovídací schopnost ukazatele rentability investičních projektů a doby návratnosti.4. Zvláštní modifikace čisté současné hodnoty.Optimální obnova investic a upravená čistá současná hodnota. Zvláštní modifikace vnitřního výnosového procenta, jeho omezené použití. Modifikované VVP.5. Vliv požadované míry výnosnosti, podnikových daní a inflace na rozhodování o výběru projektu.6. Podnikatelské riziko, jeho druhy a varianty ochrany proti riziku. Finanční riziko. Základy měření rizika projektů. Obvyklé techniky promítání rizika do finančních kritérií efektivnosti.7. Analýza citlivosti investičních projektů. Simulační analýza, rozhodovací stromy. Riziko portfolia podnikových investic, model oceňování kapitálových aktiv, koeficient ß a jeho možnosti využití.8. Náklady kapitálu, kapitálová struktura, její determinanty a optimalizace. Různé přístupy k optimalizaci kapitálové struktury.9. Bod indiference a kapitálové struktury, jeho význam a metody kvantifikace. Interní zdroje financování investic: odpisy, nerozdělený zisk, rezervní fondy.10. Externí zdroje financování rozvoje podniku. Financování pomocí emise akcií, obligací, úvěry. Projektové financování, rizikový kapitál. Spoluúčast soukromých firem na financování a spravování státního majetku.11. Leasingové financování rozvoje podniku. Finanční leasing, jeho varianty, výhody a nevýhody. Rozhodování mezi finančním leasingem a úvěrem.12. Financování rozvoje podniku pomocí zahraničního kapitálu; různé formy účasti zahraničního kapitálu a jejich zhodnocení. Předpoklady získání zahraničního kapitálu.13. Řízení a financování podnikových inovací. Základní typy podnikových inovací. Výdaje na technický rozvoj podniku, efektivnost a varianty financování technického rozvoje. Finanční podpora podnikových inovací.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- podílet se na přípravě investičních projektů z hlediska jejich rozpočtování a financování;- identifikovat peněžní toky z investičních projektů;- analyzovat efektivnost investičních projektů;- ohodnotit vliv rizika, daňového prostředí a inflace na efektivnost projektů;- posoudit alternativy financování investic pomocí různorodých externích a interních zdrojů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBREALEY, R A. -- MYERS, S C.Teorie a praxe firemních financí.Praha:Computer Press, 2000.80-7226-189-4ZVALACH, J. -- DURČÁKOVÁ, J. -- OCELÁKOVÁ, P.Investiční rozhodování a dlouhodobé financování.Praha:Ekopress, 2010.978-80-86929-71-2ZMAREK, P. a kol.Studijní průvodce financemi podniku.Praha:Ekopress, 2009.978-80-86929-49-1DCLARK, J J. -- PRITCHARD, R E. -- HINDELANG, T J.Capital Budgeting: Planning and Control of capital Expenditure.Englewood Cliffs:Prentice Hall, 1989.013114877X

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Milan Hrdý, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Milan Hrdý, Ph.D.Ing. Anna Staňková, CSc.