Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční řízení koncernu (1FP424)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FP424 - Finanční řízení koncernu, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení koncernu právními předpisy. Koncerny v zákoně o obchodních korporacích, Aktiengesetz. Křížové a kruhové vlastnictví, nabývání vlastních akcií, ovládací smlouva a smlouva o převodu zisku. Nabídky převzetí a obrana proti nim. - Druhy koncernového uspořádání, jejich výhody a nevýhody. Typy koncernů. Strategické otázky tvorby koncernové struktury.- Tvorba cen v koncernu. Mikroekonomické modely tvorby transferových cen. Metody stanovení transferových cen podle metodiky OECD, jejich vlastnosti a použitelnost. Transferové ceny z hlediska daňového a z hlediska obchodního práva. - Řízení finančního majetku, pohledávek a závazků v koncernu. Cash pooling, netting. Vnitrokoncernové financování (ručení, vnitrokoncernové půjčky). Právní a ekonomické aspekty těchto nástrojů a stanovení transferových cen za použití služeb center sdílených služeb (zúčtovací centrum, distribuční centrum).- Využití různých zajišťovacích instrumentů při financování rozvoje koncernových podniků. Vnitrokoncernové půjčky, riziko finanční nákazy, debt-equity swapy, hybridní instrumenty. apod. Problémy tenké kapitalizace. Některé možnosti financování v nadnárodních koncernech.- Řízení rizik v koncernu – finanční, organizační a právní nástroje.- Vymezení koncernu účetními předpisy. Zobrazení podnikových kombinací v českém účetnictví a podle IAS. Použitelnost konsolidovaných výkazů pro finanční analýzu. Možnosti a omezení finanční analýzy koncernových podniků a koncernu (individuální a konsolidované účetní závěrky). - Podnikové kombinace, jejich ekonomické důvody. Procesní (ekonomická a právní) a daňová stránka podnikových kombinací.- Oceňování koncernu: kategorie hodnoty využitelné při ocenění koncernu, specifika finančního plánování při oceňování koncernu, diskonty za diversifikaci, přirážky k nákladům kapitálu a jejich vliv na ocenění koncernu- Oceňování koncernu: výnosové ocenění - výpočet peněžních toků a nákladů kapitálu v koncernu, nutné modifikace postupů používaných při oceňování podniku v případě ocenění koncernu; ocenění tržním porovnáním: vztah mezi násobiteli, použitelné násobitele. Specifické problémy ocenění koncernu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: – identifikovat vztahy ovládání a jednání ve shodě a řešit je (z pozice minoritního i majoritního akcionáře);– analyzovat strukturu koncernu; – orientovat se v typologii koncernů a přístupech k řízení koncernu a navrhnout vhodný systém řízení koncernu;– orientovat se v problematice nabídek převzetí a dalších tzv. veřejných odkupů;– orientovat se v problematice podnikových kombinací a základních právních a daňových aspektech jejich forem;– používat nástroje řízení pracovního kapitálu v koncernu;– využívat základní nástroje vnitrokoncernového financování;– využívat základní nástroje řízení rizik v koncernu;– stanovit a argumentovat transferovou cenu v základních typech transakcí; – porozumět vlivu konsolidace a podnikových kombinací na údaje v účetních závěrkách;– ocenit jmění koncernové centrály nebo osoby sdružené v koncernu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMAŘÍK, M.Metody oceňování podniku : proces ocenění, základní metody a postupy.Praha:Ekopress, 2011.978-80-86929-67-5ZSCHEFFLER, E. -- SCHNEIDER, U H. -- LUTTER, M.Handbuch der Konzernfinanzierung.Köln:Otto Schmidt, 1998.3-504-48002-5ZOECD transfer pricing guidelines for multinational enterprises and tax administrations.Paris:Organisation for Economic Co-operation and Development, 2010.978-92-64-09033-0ZMACHOŇ, L.Koncern, jeho cíle, organizační a řídící struktura.Praha:Vysoká škola ekonomická, 1997.80-7079-224-8ZMACHOŇ, L.Nadnárodní společnosti a jejich transferové ceny.Praha:Vysoká škola ekonomická, 1999.80-7079-730-4ZVALACH, J.Finanční řízení podniku.Praha:Ekopress, 1999.80-86119-21-1DČERNÁ, S.Faktický koncern, ovládací smlouva a smlouva o převodu zisku.Praha:Linde, 2004.80-7201-416-1DBuus, T.: Finanční řízení koncernu (vyjde 2012)

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Tomáš Buus, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Buus, Ph.D.