Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví I. (1FU201)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU201 - Účetnictví I., Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem účetnictví, jeho význam a předmět. Úkoly a obsah finančního účetnictví, uživatelé účetních výkazů.Účetní kategorie a pojmy, standardizace informačních výstupů z účetnictví. Elementy účetní metody: bilancování, dvoustranné účty, podvojný zápis.Základy účtování: dokumentace, kontrola, oceňování; účtování nevýsledkových transakcí.Účtování výsledkových transakcí: výdaje a příjmy, náklady a výnosy, náklady podle účelu; náklady podle druhů.Modely koloběhu majetku v podniku obchodujícím se zbožím a v podniku produkujícím výrobky – odlišnosti a jejich důsledky. Koncepční rámec účetních výkazů, cíle a charakteristiky účetního výkaznictví ve světových harmonizačních procesech. Směrnice EU, US GAAP a IFRS.Dlouhodobá hmotná a nehmotná aktiva – jejich vymezení a klasifikace, oceňování a odepisování.Zásoby - jejich vymezení a klasifikace, oceňování. Zásoby nakupované a zásoby vytvořené vlastní činností.Investice - základní typy investic, jejich umístění v rozvaze, oceňování a transakce související s investicemi.Pohledávky a výnosové transakce - realizační princip, oceňování, akruální pohledávky a podmíněná aktiva.Cizí zdroje a rezervy - základní typy závazků a jejich oceňování, akruální a podmíněné závazky.Vlastní kapitál – struktura, specifika kapitálových společností, zvýšení a snížení základního kapitálu a transakce s ostatními složkami vlastního kapitálu. Výkaz o změnách ve vlastním kapitálu a výkaz o úplném výsledku hospodaření.Výkaz peněžních toků. Příloha k účetním výkazům. Audit účetní závěrky a její zveřejňování. Výroční zpráva.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- orientovat se v účetní závěrce pro externí uživatele;- definovat a vysvětlit podstatu základních prvků účetních výkazů;- zaznamenat nejčastější hospodářské transakce ve výkazech;- zvládnout základy účetního cyklu, včetně zápisů transakcí na účty;- připravit zjednodušenou verzi účetní závěrky;- popsat hlavní znaky regulace a harmonizace účetnictví na národní úrovni i v mezinárodním kontextu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJANHUBA, M.Teorie účetnictví : (výběr z problematiky).Praha:Oeconomica, 2010.978-80-245-1662-2ZKOVANICOVÁ, D.Finanční účetnictví : světový koncept IFRS/IAS.Praha:Polygon, 2005.80-7273-129-7ZPELÁK, J.Účetnictví v příkladech : repetitorium k základům účetnictví.Praha:Oeconomica, 2009.978-80-245-1507-6ZROUBÍČKOVÁ, J. -- BOKŠOVÁ, J. -- ČERNÝ, V. -- DVOŘÁKOVÁ, D. -- PELÁK, J. -- PROCHÁZKA, D. -- SKLENÁR, R. -- SVOBODA, M. -- VAŠEK, L. -- VELECHOVSKÁ, L. -- ZOUHAR, T. -- ŽÁROVÁ, M. -- JANHUBOVÁ, J.Závěrečné testy z účetnictví I : (soubor variant).Praha:Oeconomica, 2011.978-80-245-1820-6ZROUBÍČKOVÁ, J. -- BOKŠOVÁ, J. -- ČERNÝ, V. -- DVOŘÁKOVÁ, D. -- PELÁK, J. -- PROCHÁZKA, D. -- SKÁLOVÁ, J. -- SVOBODA, M. -- VAŠEK, L. -- ZELENKOVÁ, M.Sbírka příkladů z účetnictví I.Praha:Oeconomica, 2012.978-80-245-1890-9DKOVANICOVÁ, D.Jak porozumět světovým, evropským, českým účetním výkazům.Praha:Polygon, 2004.80-7273-095-9DINTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS BOARD.Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) 2005 : včetně Mezinárodních účetních standardů (IAS) a Interpretaci k 1. lednu 2005.Praha:Svaz účetních, 2005.80-239-5721-XDDVOŘÁKOVÁ, D.Základy účetnictví.Praha:Wolters Kluwer, 2010.978-80-7357-544-1DKOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha: Bova Polygon, 2012. ISBN BP-03411-K

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Jaroslava Roubíčková, CSc.

Vyučující

Ing. Petra AšenbrenerováIng. Petra BaranováIng. Václav Černý, Ph.D.Ing. Martin DvořákIng. Tereza Gluzováprof. Ing. Miloslav Janhuba, CSc.Ing. Jaroslava JanhubováIng. Marek JoštIng. Robert JurkaIng. Jan MikešIng. Tereza Miková, Ph.D.Ing. Jan Molín, Ph.D.Ing. Václav NedvídekIng. Jan NovotnýIng. Jiří Pelák, Ph.D.Ing. Jiří PospíšilIng. Lukáš PoutníkMarina Purinadoc. Ing. Jaroslava Roubíčková, CSc.Ing. Jana SingerováIng. Jana Skálová, Ph.D.Ing. Jan SvitlíkIng. Michal Svoboda, Ph.D.Ing. Michal ŠindelářIng. Hana TakáčováIng. Michal TrnkaIng. Mariana Valášková, Ph.D.Ing. Libor Vašek, Ph.D.Ing. Marie Zelenková, Ph.D.Ing. Tomáš Zouhar