Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví II. (1FU202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU202 - Finanční účetnictví II., Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Regulace účetnictví v ČR v závislosti na celosvětových harmonizačníchprocesech.2) Obsah a forma účetních výkazů v ČR. 3) Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek: vymezení, oceňování, opravy a technické zhodnocení, opravné položky, operativní a finanční leasing, vykazování. 4) Dlouhodobý a krátkodobý finanční majetek: vymezení majetkových a dlužných cenných papírů, oceňování, vykazování. 5) Zásoby: vymezení, oceňování, systémy evidence nakupovaných zásob a zásob vlastní výroby, opravné položky k zásobám, vykazování. 6) Krátkodobé a dlouhodobé pohledávky, opravné položky k pohledávkám, odpisy pohledávek, přijaté směnky jako platební prostředek. 7) Krátkodobé a dlouhodobé závazky, zúčtování se společníky a zaměstnanci, zúčtování daní a dotací, vydané směnky. 8) Rezervy: podstata rezerv, specifika v ČR. 9) Zúčtování se zahraničím, denní a pevné kurzy, vykazování aktiv a závazků znějící na cizí měnu. 10) Vlastní kapitál: vznik a struktura, zvýšení a snížení vlastního kapitálu, rozdělování zisku a úhrada ztráty v různých právních formách podnikání. 11) Účetní uzávěrka: procesy předcházející účetní závěrce (např. inventarizace, dohadné položky, položky časového rozlišení,...) 12) Účetní závěrka: rozvaha a výkaz zisků a ztrát, příloha k účetní závěrce, výkaz cash flow, výkaz o změnách ve vlastním kapitálu, jejich praktické vyhotovení, vypovídací schopnost účetních výkazů. 13) Zveřejňování a ověřování účetní závěrky. 14) Obsah a forma výroční zprávy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - rozumět obsahu položek účetních výkazů v ČR;- sestavit účetní závěrku podle české legislativy;- posoudit věrný a poctivý obraz účetních výkazů v ČR.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRANDÁKOVÁ, M. -- BOKŠOVÁ, J. -- STROUHAL, J.Finanční účetnictví v České republice.Praha:Oeconomica, 2015.978-80-245-2076-6ZSTROUHAL, J. -- ŽIDLICKÁ, R. -- CARDOVÁ, Z. -- KNAPOVÁ, B.Účetnictví 2012 Velká kniha příkladů.Brno:BizBooks, 2012.978-80-265-0008-7DČeské účetní standardy pro podnikatele.DZákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů.D5. Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpis

Požadavky

Pro připuštění k závěrečnému písemnému testu je nutno získat z každého průběžného testu (jsou dva) 40 % příslušných bodových maxim. Aktivní účast na vypracování a prezentaci seminární práce je druhou nezbytnou podmínkou pro připuštění k závěrečnému testu. V případě, že student tyto podmínky nesplní, obdrží automaticky hodnocení 4-nevyhověl.

Garant

Ing. Monika Randáková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan NovotnýIng. Monika Randáková, Ph.D.