Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví v angličtině (1FU301)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU301 - Základy účetnictví v angličtině, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Účetní systém a cyklus finančního účetnictví: Základní pojmový aparát finančního účetnictví, obsah finančního účetnictví, uživatelé účetních výkazů, účetní knihy. Praktický příklad účtování. 2) Primární účetní výkazy: výsledovka včetně úplného výsledku hospodaření, výkaz finanční pozice/rozvaha, výkaz změn ve vlastním kapitále, výkaz nerozděleného zisku, výkaz peněžních toků v základních formátech. Praktický příklad sestavení výkazů. 3) Účetní předpoklady a zásady: Akruální báze, předpoklad trvání podniku, zásada účetní jednotky, zásada přiřazování nákladů výnosům, konzistence, podvojnost, významnost, oceňování peněžní jednotkou, objektivita, opatrnost, realizační princip, obsah před formou. Praktické aspekty účetních předpokladů a zásad. 4) Rozvaha 1.část: Klasifikace aktiv, závazků a kapitálu. Vertikální a horizontální formát rozvahy ve Velké Británii. Příklad sestavení rozvahy v obu formátech. 5) Rozvaha 2.část: Formáty rozvahy podle evropské směrnice pro účetnictví. Minimální klasifikace rozvahy v USA. Příklady sestavení výsledovky v anglickém prostředí 6) Výsledovka: Terminologické obtížnosti klasifikace nákladů a výnosů, zisků a ztrát. Formáty výsledovky ve Velké Británii. Minimální klasifikace výsledovky v USA. Příklady sestavení výsledovky v americkém prostředí. 7) Předvaha a účetní závěrka: Účetní úpravy při účetní závěrce. Sestavení předvahy, tabulkové předvahy a výkazů z předvahy. Příklady. 8) Náklady výkonu, náklady období, výnosy: Terminologie podle IFRS a srovnání s Velkou Británií a USA včetně termínů "gains" a "losses". Časové rozlišování nákladů a výnosů, vykázání časového rozlišení ve výkazech. Příklady. 9) Dlouhodobá aktiva hmotná: Pojmové vymezení, klasifikace hmotných aktiv, účel a metody odepisování, oceňování. Příklady. 10) Peníze a pohledávky: Peníze a peněžní ekvivalenty. Pohledávky, nedobytné pohledávky, opravné položky k pohledávkám. Příklady. 11) Zásoby: Pojmové vymezení, klasifikace. Oceňovací metody - LIFO, FIFO, VAP. Periodický způsob vykazování zásob používaný v USA. Příklady. 12) Kapitál. Účetní zachycení a vykazování dlouhodobých závazků. Příklady.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni: - porozumět a používat účetní terminologii finančního účetnictví a výkaznictví v angličtině na příkladech z VB a USA;- vysvětlit použití základní účetních principů a zásad;- definovat základní prvky účetních výkazů: aktiva, závazky, kapitál, náklady, výnosy, zisky a ztráty;- určit jednotlivé kroky účetního cyklu;- zapsat transakce do deníku, zaúčtovat deníkové položky a sestavit předvahu;- vysvětlit důvody pro úpravy účetních údajů, akruální a odložené položky; - sestavit účetní výkazy z upravené předvahy;- sestavit rozvahu, výsledovku včetně úplného výsledku hospodaření, výkaz nerozděleného zisku, výkaz peněžních toků, výkaz změn ve vlastním kapitále;- určit hlavní rozdíly mezi finančním účetnictvím ve VB a v USA.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŽÁROVÁ, M.Class Handouts.DJONES, M.Financial Accounting.2006.9780470058985DWILD, K. -- LARSON, D. -- CHIAPPETTA, B.Fundamental Accounting Principles.2006.0073271101DDYSON, J.Accounting for non-accounting students.2004.0273683853DBENDREY, M. -- HUSARY R. – WEST C.Essentials of financial accounting in business.2004.184480089XDJONES, M.Accounting for Non-specialists.2002.0471495727DCollis, B. - McKeith, J. Financial Accountung and Reporting. London.McGraw Hill,2010. ISBN 13- 978-0-07-711452-7

Požadavky

průběžný test (nutno získat min. 18 %), závěrečný test (nutno získat min. 42 %)

Garant

doc. Ing. Marcela Žárová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Marcela Žárová, CSc.