Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití ICT ve finančním účetnictví (1FU403)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU403 - Využití ICT ve finančním účetnictví, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Účetní formy a techniky jako technologická stránka vedení účetnictví. Parametry optimalizace forem a technik vedení účetnictví. Hlavní mezníky ve vývoji technologie zpracování účetnictví. 2. Nové pohledy, možnosti a rizika využití informačních a komunikačních technologií při vedení účetnictví, důvody, možnosti a meze regulace využívání ICT v účetnictví. Požadavky zákona o účetnictví na účetnictví vedené na počítači. 3. Projekčně programová dokumentace, její význam a funkce, obsah a forma dokumentace. Role projekčně programové dokumentace v průkaznosti účetních záznamů. Účetní záznam, jeho forma, průkaznost, komunikace účetních záznamů, převody do jiné formy a elektronická archivace účetních záznamů. 4. Elektronický podpis, základní uživatelské principy jeho fungování, předpoklady pro využití elektronického podpisu v účetnictví. Zákon o elektronickém podpisu. Využití elektronického podpisu ve státní správě, elektronická komunikace podnikových údajů s úřady. 5. Podnikové výkaznictví na internetu. Sémantické strukturování údajů účetních závěrek na základě jazyka XML. Projekt XBRL, taxonomie, elementy taxonomie a jejich význam. Příklady implementace XBRL ve světě, v EU a v ČR. 6. Elektronické obchody, e-business a jejich vazby na účetnictví. Obchodování a placení na internetu, propojení internetových obchodů do účetních systémů, problematika 7. Ochrana a bezpečnost účetních dat. Správnost fungování počítačových systémů, ztráta přístupu k datům, neautorizovaný přístup k účetním informacím. Zálohování účetních informací, jejich archivace a likvidace. Zákon o ochraně osobních údajů v informačních systémech. 8. Dekompozice a integrace podnikových informačních systémů. Architektura podnikového informačního systému, hlavní moduly (subsystémy) jejich funkční náplň a vazby mezi nimi. Postavení a vazby účetnictví v rámci podnikového účetního systému. 9. Možnosti organizace a technického řešení zpracování účetnictví vedeného na počítači, elektronický oběh dokladů, jejich zpracování a archivace. Dávkové a on-line zpracování, integrované, centrální a distribuované systémy zpracování účetních informací. Vývojové tendence v oblasti organizace a technického řešení vedení účetnictví na počítači. 10. Proces implementace podnikových informačních systémů a jeho fáze. Problematika provozování a aktualizace programového vybavení pro vedení účetnictví. ASP a outsourcing vedení účetnictví.11. Hodnocení a výběr vhodného účetního software pro malou a střední firmu. Konstrukce kritérií, jejich obsah a hodnocení. Obsahová, systémová a obchodní kritéria, Multikriteriální analýza. Posudky a audity programů pro vedení účetnictví. Analýza trhu s účetním SW v ČR. 12. Ukázka předností a nedostatků vybraných účetních SW pro malé a střední firmy prostřednictvím datového projektoru. Parametrizace daného SW, jeho základní funkce, vstupy a výstupy, rizika použití SW. Celkové hodnocení programu.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- porozumět roli informačních a komunikačních technologií v účetnictví;- naplňovat nebo zavádět požadavky právních předpisů na počítačové účetnictví v účetních jednotkách;- posuzovat rizika vyplývající z využívání informačních technologií v účetnictví (např. ztráty dat, neautorizovaný přístup k datům, ochrana osobních údajů, ap.);- navrhovat a řídit dílčí části účetních informačních systémů (např. oběhy dokladů, vytváření a ukládání záznamů, archivace záznamů, elektronická výměna dat ap.);- podílet se na projektech implementace nových informačních technologií; - hodnotit a vybírat vhodný účetní software a porozumět spolehlivosti auditu, recenzí a znaleckých posudků účetního SW.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMEJZLÍK, L.Účetní informační systémy : využití informačních a komunikačních technologií v účetnictví.Praha:Oeconomica, 2006.80-245-1136-3ZPOSPÍŠILOVÁ, M. -- MEJZLÍK, L. -- VELECHOVSKÁ, L.Počítačem integrované řízení podniku.Praha:Bova Polygon, 2008.978-80-7273-153-4DZákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajůDZákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisuDZákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Ladislav Mejzlík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Hora, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Mejzlík, Ph.D.