Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví pojišťoven (1FU455)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU455 - Účetnictví pojišťoven, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právní rámec účetnictví komerčních pojišťoven v ČR (zákon o pojišťovnictví, zákon o účetnictví, prováděcí vyhlášky pro účetnictví pojišťoven, české účetní standardy pro pojišťovny). 2.Koncepční rámec účetních výkazů, cíle a charakteristiky účetního výkaznictví ve světových harmonizačních procesech v oblasti účetnictví pojišťoven. Směrnice EU, a IFRS. 3.Základní odlišnosti účetnictví pojišťoven od účetnictví podnikatelských subjektů. 4.Účtová osnova pro komerční pojišťovny. 5.Specifické otázky oceňování v komerčních pojišťovnách. 6.Finanční umístění komerčních pojišťoven a jejich vykázání v účetnictví. 7.Specifika účtování ostatního majetku v účetnictví komerčních pojišťoven. 8.Pohledávky a závazky z přímého pojištění a zajištění. 9.Pojistně technické rezervy v účetnictví komerčních pojišťoven. 10.Náklady a výnosy komerčních pojišťoven. 11.Technický účet neživotního a životního pojištění, a netechnický účet. 12.Zajištění pojišťoven a jeho zachycení v účetnictví. 13.Účetní výkazy komerčních pojišťoven. 14.IFRS 4 Pojistné smlouvy.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- řešit účetní a finanční situace spojené s uzavíráním pojistných smluv;- řešit účetní operace při likvidaci pojistných událostí; - řešit základní operace s finančním umístěním v komerčních pojišťovnách;- řešit účetní zachycení tvorby a čerpání pojistně technických rezerv;- zhodnotit účetní výkazy komerčních pojišťoven.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBOKŠOVÁ, J.Účetnictví komerčních pojišťoven - specifika v ČR.Praha:Wolters Kluwer ČR, 2010.978-80-7357-521-2DČasopis Pojistný obzorDMUS – IFRS 4 Pojistné smlouvyDPrávní předpisy upravující účetnictví komerčních pojišťoven ČRDVýroční zpráva ČAP www.cap.cz

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiřina Bokšová, Ph.D.