Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnější a vnitřní kontrola (1FU457)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU457 - Vnější a vnitřní kontrola, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vysvětlení základních pojmů: systém, informace, řízení, riziko, kontrola. 2) Externí audit. Vztah externích auditorů k podvodným jednáním. 3) Corporate Governance, základní principy, odpovědnost za správu majetku a vybudování vnitřních kontrol. 4) Zákon Sarbanes-Oxley, příčina jeho vzniku, základní oblasti regulace. Sekce 404 -Vnitřní kontrola. 5) Pojetí vnitřního kontrolního systému, možnosti jeho vybudování v rozmanitých oblastech (podnikatelský sektor, veřejný sektor). 6) Specifika vnitřní kontroly v malých a středních podnicích. 7) Interní audit, pojetí, základní aktivity a funkce. 8) Řízení rizik. 9) Hospodářská kriminalita, korupce, praní špinavých peněz. 10) Finanční kontrola a její právní úprava v podmínkách ČR. 11) Nejvyšší kontrolní úřad, jeho postavení a úkoly v ČR. 12) Forenzní šetření, jeho účel, efektivnost a vlastní provedení. 13 Technická podpora kontrolních činností. Možnosti využití software IDEA k analýze dat a odhalení podvodných jednání.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- posoudit kvalitu vnitřích kontrol v podniku;- aplikovat správné kontrolní postupy;- identifikovat rizika vyplývající ze zpronevěr majetku a podvodného účetního výkaznictví.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKRÁLÍČEK, V. -- MOLÍN, J.Vnější a vnitřní kontrola z pohledu managementu.Praha:Wolters Kluwer, 2014.978-80-7478-557-3DMateriály pro kurz 1FU457

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Vladimír Králíček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Králíček, CSc.