Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodně uznávané principy účetního výkaznictví (1FU486)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU486 - Mezinárodně uznávané principy účetního výkaznictví, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mezinárodní regulace a konvergence účetnictví. Role Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) – historie, základní principy, tvorba, užití ve světě a v ČR.2. Koncepční rámec účetního výkaznictví založeného na IFRS - cíl a uživatelé, kvalitativní charakteristiky užitečných účetních informací a základní prvky účetních výkazů. 3. Koncepce účetní závěrky dle IFRS – obsah, struktura, formát výkazů, vazby mezi výkazy, obsah a struktura přílohy. Příklady účetních závěrek významných světových společností.4. Segmentové výkaznictví.5. Vykazování výnosů ze smluv se zákazníky – prodej zboží/výrobků, poskytování služeb, smlouvy o zhotovení.6. Dlouhodobá aktiva – struktura a základní požadavky na klasifikaci a vykázání. Ocenění dlouhodobých aktiv – pořízení, snížení hodnoty aktiv, zohlednění veřejných dotací a výpůjční náklady. 7. Dlouhodobá hmotná aktiva, investice do nemovitostí. 8. Nehmotná aktiva. Specifika interně vytvořených aktiv, výzkum a vývoj. 9. Pronájmy a nájmy aktiv. 10. Snížení hodnoty aktiv. Dlouhodobá aktiva k prodeji a ukončované činnosti.11. Zásoby – obchodní/výrobní podnik, poskytovatel služeb. 12. Finanční nástroje – klasifikace, ocenění, vykázání. Metoda efektivní úrokové míry. 13. Vlastní kapitál a kapitálové nástroje.14. Cizí měny – funkční měna a měna pro vykazování. Převod částek denominovaných v cizích měnách. 15. Zaměstnanecké požitky.16. Rezervy, podmíněné položky a přísliby. 17. Daně ze zisku – prezentace splatné daně v kontextu uspořádání účetních výkazů a princip a dopad odložené daně do účetních výkazů.18. Vymezení spřízněných stran a související obchodní a finanční transakce.19. První použití IFRS při sestavení první účetní závěrky dle IFRS.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- vymezit IFRS a jejich současný vliv na účetní výkaznictví ve světě včetně EU a ČR;- popsat proces přijímání nových IFRS na mezinárodní úrovni i proces schvalování IFRS pro použití v EU;- rozlišit mezi konsolidovanou a individuální účetní závěrkou s ohledem na výkaznictví založené na principu ekonomické jednotky;- zachytit a ocenit podnikové transakce a události, zahrnuté do rozsahu předmětu, v souladu s IFRS;- připravit odpovídající zveřejnění k transakcím a událostem probíraným v předmětu; - srovnat principy a požadavky IFRS s pravidly českých účetních předpisů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠRÁMKOVÁ, A. -- JANOUŠKOVÁ, M.Mezinárodní standardy účetního výkaznictví : praktické aplikace.2015.978-80-86716-99-2ZDVOŘÁKOVÁ, D.Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS.Brno:BizBooks, 2014.978-80-265-0149-7ZVAŠEK, L. a kol.Finanční účetnictví a výkaznictví.Praha:Institut certifikace účetních, 2012.978-80-86716-79-4DJANOUŠKOVÁ, M.Mezinárodní standardy účetního výkaznictví : cvičné příklady.Praha:Institut certifikace účetních, 2013.978-80-86716-89-3DMACKENZIE, B.Wiley IFRS 2012 interpretation and application of international financial reporting standards.Hoboken:John Wiley & Sons, 2012.978-0-470-92400-6DInternational Accounting Standards Board – 2014 International Financial Reporting Standards IFRS - Consolidated without early application. – London – IFRS Foundation – 2011 – ISBN: 978-1-909704-60-2

Požadavky

Nutné podmínky absolvování předmětu: během semestru se píše průběžný test zaměřený na regulaci IFRS, koncepční rámec a základní aspekty konsolidací nutné pro absolvování kurzu; semestrální práce, která může být zpracovávána s ostatními studenty (ve skupině); závěrečný písemný test zaměřený na zpracování účetních výkazů a analytické řešení vybraných oblastí IFRS. Při hodnocení 4+ opakuje student závěrečný test a rozhoduje se mezi hodnocením 3 (dosáhne-li z opravného testu 60 % a více) a 4 (dosáhne-li z opravného testu méně než 60 %).

Garant

doc. Ing. Ladislav Mejzlík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Mejzlík, Ph.D.Ing. Libor Vašek, Ph.D.