Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Auditing (1FU505)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1FU505 - Auditing, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Moderní definice auditu, jeho podstata a cíle. Informační asymetrie, její pojetí ve vztahu k auditingu. Historie vzniku auditorské profese ve světě a v České republice. 2) Profesní organizace auditorů, jejich vznik, význam, strukutura. Odlišná pojetí v rozmanitých právních systémech. Nadnárodní organizace IFAC, FEE. Profesní organizace vybraných zemí (AICPA, ACCA, ICAEW, CNCC, KAČR) 3) Právní úprava auditu. Směrnice EU o statutárním auditu, její aplikace do právní úpravy v České republice. Zákon o účetnictví, zákon o auditorech. Vnitřní předpisy KAČR. Orgány veřejného dohledu jakožto odezva na "corporate scandals". 4) Hmotná a trestní odpovědnost auditora. Smluvní vztahy auditora v jednotlivých typech činnosti. Vybraná ustanovení trestního zákoníku. 5) Etické chování auditora a jeho vztah k obecným principům etiky a etiky v podnikání. Etický kodex IFAC, jeho uplatnění v praktickém rozhodování profesních organizací. 6) Auditorské standardy a jejich využití v auditorských postupech. Mezinárodní auditorské standardy, jejich koncepce a uplatnění. Jiné ověřovací služby než audit. Struktura materiálů vydávaných IAASB. Dalčí "standard - setters" v rámci IFAC (IAESB, IESBA, IPSASB.7) Vymezení a cíl ověřovací zakázky, její náležitosti. Absolutní, přiměřená a omezená jistota. 8) Pojetí rizika obecně a v ověřování. Posouzení rizika a reakce na něj. Strategie a plán auditu. Znalost účetní jednotky a jejího podnikání. Vnitřní kontrolní systém. Významnost (materialita) v auditu.9) Reakce auditora na vyhodnocená rizika, testování (testy kontrol, testy věcné správnosti)10) Důkazní informace v auditu, využití statistických a nestatistických metod výběru. Hierarchie důkazních informací. 11) Dokumentace auditorské činnosti, její závaznost a průkaznost. Možnosti písemného a elektronického uchovávání dat. Návaznost na předpisy o archivaci a ochranu údajů.12) Auditorská zpráva a dopis vedení jakožto výstupy činnosti auditora. Obsah, forma, použití relevantních auditorských standardů. 13) Audit a výpočetní technika. Počítačem podporované auditorské techniky, programy typu "data mining", (IDEA ) a programy pro řízení auditu a jeho dokumentaci (DATEV) 14) Zvláštnosti auditu ve specifických odvětvích (banky a finanční instituce, neziskový sektor). Zprávy auditora a zprávy o přezkoumání hospodaření.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- porozumět podstatě a cílům ověřovacích služeb;- využít znalosti v praxi asistenta auditora;- posoudit možnosti a omezení auditora pro snížení entropie uživatelů účetních informací.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKRÁLÍČEK, V.Zákon o auditorech. Komentář.Praha:Wolters Kluwer, 2009.978-80-7357-464-2ZMÜLLEROVÁ, L. -- KRÁLÍČEK, V. -- ROUBÍČKOVÁ, J. -- HINDLS, R. -- HRONOVÁ, S. -- KŘÍŽ, P.Auditing.Praha:Oeconomica, 2014.978-80-245-2018-6

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Vladimír Králíček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Králíček, CSc.Ing. Jiří Pelák, Ph.D.doc. Ing. Jaroslava Roubíčková, CSc.Petr Vácha