Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní finanční management (v angličitně) (1MT358)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1MT358 - Mezinárodní finanční management (v angličitně), Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rizika zahraničních investic. Zdroje ekonomických a mimoekonomických rizik. Jednoduše modelovatelná rizika (měnové riziko, úrokové riziko) a obtížně modelovatelná rizika (kreditní riziko zahraničních státních dluhopisů, politické riziko).2. Metoda Value-at-Risk k posouzení kvantitativních dopadů materializace rizika. Chování Value-at-Risk při nestandardních tržních podmínkách.3. Tradiční model sestavování portfolia. Diverzifikace rizika investováním do širokého spektra domácích a zahraničních akcií: teoretické východisko a praktická ilustrace. Stupeň korelace napříč trhy a jeho vliv na užitečnost diverzifikace.4. Měnové krize: stylizované typy měnových krizí, hlavní determinanty a prediktory budoucích krizí.5. Kurzová prognóza s pomocí ekonomických fundamentů: parita kupní síly (PPP), nekrytá úroková parita (UIP) a monetární model.6. Silné a slabé stránky a reálná demonstrace prognostické schopnosti PPP, UIP a monetárního modelu.7. Příchod nových informací a modelování vývoje kurzu jako náhodné procházky. Důvody, proč devizový trh patří k nejefektivnějším trhům.8. Principy “pojištění se” proti měnovému riziku. Charakteristika derivátů. Hlavní druhy derivátů použitelné pro redukci měnového rizika. 9. Zajištění jednotlivých expozic proti měnovému riziku s pomocí FX forward a měnové opce.10. Zajištění celého portfolia aktiv s pomocí FX swapů. Praktická ukázka, jak penzijní fond dokáže eliminovat měnové riziko.11. Interakce mezi úrokovým, kreditním a kurzovým rizikem.12. Stručný nástin metod k redukci kombinace rizik pomocí úrokových a kreditních derivátů.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu budou studenti schopni:- Porozumět rizikům spojeným se zahraničními investicemi- Vidět omezení tradičního modelu výběru portfolia- Identifikovat faktory, které pomohou předpovídat měnové krize- Aplikovat fundamentální modely odhadu měnového kurzu, posoudit jejich predikční schopnost a co má na ní vliv- Porozumět základním strategiím technické analýzy a utvořit si názor o jejich minulé ziskovosti u hlavních měnových párů - Porozumět principům zajišťování měnového rizika s využitím derivátů- Imunizovat portfolio proti šokům v měnovém kurzu- Posoudit společný dopad měnového a úrokového rizika na hodnotu portfolia- Seznámit se se zajišťovacími strategiemi českých institucionálních investorů (bank, pojišťoven a penzijních fondů) proti měnovému riziku- Seznámit se s širokým spektrem modelových přístupů využitých v analýze výše zmíněných témat- Aplikovat některé z uvedených modelů v praxi- Porozumět metodám pro řízení tržního rizika finančních institucí (a aplikovatelným pro řadu dalších odvětví).

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPILBEAM, K.International finance.New York:Palgrave Macmillan, 2013.978-0-230-36289-5DHULL, J.Risk management and financial institutions.Hoboken:John Wiley & Sons, 2012.978-1-118-26903-9DWITZANY, J.Credit Risk Management and Modeling.Praha:Nakladatelství Oeconomica, 2010.978-80-245-1682-0

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Karel Brůna, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Karel Brůna, Ph.D.Ing. Michal Dvořák