Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroobezřetnostní politika (1MT360)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1MT360 - Makroobezřetnostní politika, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Makroobezřetnostní politika a její principy.2. Finanční cyklus a úvěrový cyklus. Vztahy mezi reálným a finančním sektorem.3. Kapitálové rezervy jako nástroj makroobezřetnostní politiky.4. Aktuální situace v reálné ekonomice, rizika pro finanční stabilitu.5. Stínové bankovnictví.6. Vazby mezi stínovým a tradičním bankovnictvím.7. Zátěžové testy bank.8. Projekt bankovní unie, jeho základní konstrukční prvky, analýza oprávněnosti. 9. Daň z finančních transakcí jako příklad snah o konstrukci záchranných fondů. 10. Vliv činnosti ratingových agentur na stabilitu finančního trhu.11. Ekonomické a právní aspekty legalizace výnosů z trestné činnosti.12. Ochrana spotřebitele na finančních trzích.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- vysvětlit klíčové problémy makroobezřetnostní politiky, přístup příslušných autorit k dané problematice a to jak na národní úrovni (centrální banka), tak na nadnárodní úrovni, - zdůvodnit převažující postoje k volbě vhodných postupů v oblasti makroobezřetnostní politiky,- uvést do vztahu makroobezřetnostní politiku a měnovou politiku,- uvést do vztahu makroobezřetnostní politiku a mikroobezřetnostní politiku,- rozumět finančním cyklům jako změnám ve vnímání hodnoty a rizika,- určit a chápat klíčové rysy finančních cyklů ve smyslu vývoje na úvěrových trzích a chování cen nemovitostí,- vidět vazby mezi finančními cykly a kapitálovými rezervami,- interpretovat aktuální data reálné ekonomiky a finančního trhu ve vzájemných souvislostech,- identifikovat subjekty a činnosti, které lze zahrnout do oblasti stínového bankovnictví,- vysvětlit negativa i pozitiva stínového bankovnictví, určit potenciální zdroje finanční nestability,- popsat metodologii zátěžových testů,- pochopit a interpretovat výsledky zátěžových testů na konkrétních příkladech,- zhodnotit podle škály kritérií výhody a nevýhody aktuálních regulatorních a dohledových návrhů na úrovni EU,- analyzovat dopad daně z finančních transakcí na fungování finančních trhů,- diskutovat vliv ratingových agentur na stabilitu finančního trhu,- popsat a vysvětlit postupy bránění legalizaci výnosů z trestné činnosti,- uvést do vztahu současnou úroveň postupů na ochranu spotřebitele na finančních trzích a aktuálně dosahovanou úroveň finanční gramotnosti.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDBabecký J., Havránek T., Matějů J., Rusnák M., ŠmídkováK., Vašíček B. Indikátory včasného varování před ekonomickými krizemi, ČNB, ZFS 2011/2012DBlahová N. Nad návrhem daně z finančních transakcí, ČFÚČ, 2013DEuropean Commission Green paper on Shadow Banking, 2012DFrait J., Komárková Z. Finanční stabilita, systémové riziko a makroobezřetnostní politika, ČNB, ZFS 2010/2011DJakubík P., Heřmánek J. Vývoj kreditního rizika a zátěžové testování bankovního sektoru v ČR, ČNB, ZFS 2006DPlašil M., Seidler J., Konečný T. Indikátor finančního cyklu v české ekonomice, ČNB, ZFS 2013/2014DSkořepa M., Seidler J. Dodatečný kapitálový požadavek vázaný na stupeň domácí systémové významnosti banky, ČNB, ZFS 2012/2013

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Naděžda Blahová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Naděžda Blahová, Ph.D.