Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní monetární ekonomie (1MT400)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1MT400 - Mezinárodní monetární ekonomie, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vnější rovnováha a důchodový vyrovnávací proces platební bilance (náklady vyrovnání deficitu běžného účtu, vliv fiskální a monetární politiky).2. Kurzový vyrovnávací proces platební bilance (M-L podmínka, teorie absorpce a reálného kurzu).3. Syntéza pomocí modelu AS - AD - NX (devalvace a inflace).4. Monetární modely a monetární přístup k platební bilanci (endogenita a exogenita peněz, Polakův a Johnsonův model).5. Intertemporální přístup k platební bilanci (dynamika vnější rovnováhy v tranzitivní ekonomice).6. Nestabilita reálných měnových kurzů v krátkém a dlouhém období (Dornbuschův model přestřelování, Balassův a Samuelsonův theorém).7. Selhání teorií nekryté a kryté úrokové parity (dynamika pohybu kurzu při pomalu se přizpůsobujících úrokových sazbách,výnosová křivka a měnový kurs.8. Forwardový kurz jako nástroj predikce budoucího spotového kursu.9. IS-LM-BP-NX model (mobilita kapitálu, aplikace na data ČR od roku 1993).10. Měnová krize v ČR (indikace, předcházení, průběh, chování centrální banky a náklady různých cest řešení).11. Cílování inflace a kooperace fiskální a měnové politiky v otevřené ekonomice (model efektivní tržní klasifikace a aplikace na ČR).12. Konvergenční proces a měnová unie (nominální a reálná konvergence, teorie optimální měnové oblasti, empirická analýzy na příkladě ČR, eurozóna jako neoptimální měnová oblast a kvantitativní uvolňování).13. Finanční a hospodářská krize (srovnání výkladu rakouské školy a keynesovců, úvěrový cyklus a předlužení jako důvod vzniku krize, česká zkušenost).

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- analyzovat dopady měnové (kursové) politiky na národní hospodářství a ekonomické subjekty.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMANDEL, M. -- TOMŠÍK, V.Monetární ekonomie v malé otevřené ekonomice.Praha:Management Press, 2008.978-80-7261-185-0DDURČÁKOVÁ, J. -- MANDEL, M. Mezinárodní finance. Praha: Management Press, 2010. ISBN 978-80-7261-221-5.DREVENDA, Z. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha: Management Press, 2011. ISBN 978-80-7261-240-6.

Požadavky

žádné

Garant

prof. Ing. Martin Mandel, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Martin Mandel, CSc.