Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a praxe řízení aktiv (1MT403)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1MT403 - Teorie a praxe řízení aktiv, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět aktivních obchodů -- typy investičních instrumentů a možnosti jejich zhodnocování či znehodnocování.2. Dluhopisy jakožto investiční intrument -- odhad budoucích krátkodobých úrokových měr, oceňování standardních a nestandardních dluhopisů. Základní aktivní a pasivní investiční strategie dluhopisových portfolií. Oceňování dluhopisů a durace. Kvantifikace očekávaného výnosu a rizika změny výnosu dluhopisového portfolia.3. Akcie jakožto investiční instrument -- základní přístup k investování na základě fundamentální analýzy. Problematika oceňování. Kvantifikace očekávaného výnosu a rizika změny výnosu akciového portfolia za předpokladu existence a neexistence veřejného kapitálového trhu.4. Matematický model aktivního portfolia - Markowitzův model, obraz množiny přípustných portfolií v prostoru výnosu - rizika. Kvantifikace množiny efektivních portfolií v Markovitzově a Sharpeho smyslu. 5. Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM), přímka kapitálového trhu. Model kapitálových aktiv ve tvaru SML, využití přímky cenného papíru při rozhodování o koupi a prodeji cenného popíru. Konstrukce tržního portfolia. 6. Mikroekonomický přístup k optimální volbě portfolia Volba optimálního portfolia, teorie preferencí a Neumann - Morgensternovy užitkové funkce.7. Úvěrová a pohledávková portfolia. Rozhodování o úvěrové bonitě retailové klientely a obchodních společností (konstrukce skóringových funkcí). Úvěrové riziko a jeho praktické a teoretické zachycení. Teorie tvorby ratingů. 8. Matematicko-statistický přístup ke kreditním rizikům (CreditMetrics). Rating a skóring jakožto základní instrumenty pro hodnocení rizik úvěrových (pohledávkových portfolií)9. Možné přístupy ke konstrukci skóringových funkcí. Stanovení úvěrové bonity obchodních společností.10. Value-at-Risk (VaR) jako o základní syntetizující nástroj pro měření velikostí rizik postupovaných ve spravovaných portfoliích. 11. Matematická teorie Value-at-Risk. Využití VaR pro účely řízení tržních rizik ve finančních a nefinančních institucích.12. Matematický přístup k tzv. efektivnosti trhů. Testování forem efektivnosti finančních trhů a dopady do správy majetku.13. Aktivní operace v institucích kolektivního investování. Hedgové fondy. Základní techniky spekulací na finančních trzích.

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- porozumět matematickým metodám používaným při sestavování akciových a dluhopisových portfolií;- porozumět konceptu Value-at-Risk z teoretického i praktického hlediska; - porozumět postupům používaným při řízení kreditních rizik v bankách a nebankovních institucích (obchodní úvěry).

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBRADA, J.Teorie portfolia.Praha:Vysoká škola ekonomická, 1996.80-7079-259-0ZBRADA, J.Technická analýza.Praha:Vysoká škola ekonomická, 2000.80-245-0096-5DHUANG, C. -- LITZENBERGER, R H.Foundations for financial economics.New York:North-Holland, 1988.0-444-01310-5DHOLTON, G A.Value at risk : theory and practice.Amsterdam:Academic Press, 2003.0-12-354010-0

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Jaroslav Brada, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Brada, Dr.