Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Performance Management (1MU493)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu 1MU493 - Performance Management, Fakulta financí a účetnictví, Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení, vývoj a pojetí řízení výkonnosti a manažerského účetnictví - vztah manažerského účetnictví k finančnímu a daňovému účetnictví - struktura manažerského účetnictví: nákladové účetnictví a účetnictví pro rozhodování - aplikace manažerského účetnictví v Evropě - moderní charakteristiky manažerského účetnictví 2. Členění nákladů a výnosů podniku s důrazem na rozhodování - variabilita v chování nákladů- relevantní a irelevantní náklady a výnosy, rozdílové náklady - oportunitní náklady a výnosy - utopené a vyhnutelné náklady, náklady vázané k rozhodnutí3. Přiřazování nákladů - různý přístup k přiřazování nákladů pro různé managerial tasks - principy přiřazování nákladů - metody přiřazování, dvoustupňová alokace 4. Activity-based costing - srovnání tradičních a ABC systémů - tvorba systému ABC - výstupy a přínosy implementace ABC5. Úloha CVP analýzy v rozhodovacím procesu - parametry a předpoklady CVP analýzy - lineární model nákladů a výnosů, uplatnění předpokladu relevantního rozpětí - bod zvratu a jeho uplatnění v rozhodovacích úlohách (optimalizace objemu a struktury výkonů, cenová rozhodování, rozhodnutí vyrobit nebo koupit)- analýza citlivosti - omezení CVP modelů6: Rozpočetnictví v kontextu manažerských řídicích systémů- podstata manažerských účetních řídicích systémů- rozpočetnictví v rámci plánování a manažerského řízení - úloha rozpočtů a fáze rozpočtového procesu - hlavní rozpočet - rozpočtování s nulovým základem 7. Metoda standardních nákladů a výnosů jako nástroj řízení nákladů a strategického řízení nákladů - význam metody standardních nákladů a výnosů - typy standardů - analýza odchylek ve výkazech o výkonnosti, příčiny a intepretace odchylek 8. Systémy měření výkonnosti - charakteristiky moderních systémů měření výkonnosti - tvorba systému měření výkonnosti – jak vybrat vhodná finanční a nefinanční měřítka - reporting o výkonnosti9. Hodnotové řízení a odpovědnostní účetnictví - odpovědnostní střediska pro hodnotové řízení výkonnosti - využití hodnotových kritérií u strategických podnikatelských jednotek - význam převodních cen v manažerském účetnictví 10. Strategicky orientované manažerské účetnictví - Význam manažerského účetnictví ve strategickém řízení - Analýza hodnotového řetězce - Kalkulace na dobu životnosti produktu - Just in Time a manažerské účetnictví - Balanced Scorecard

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování budou studenti schopni:- identifikovat, měřit, analyzovat a interpretovat relevantní účetní informace - rozlišit informační potřeby externích uživatelů a managementu v oblasti účetních informací - vysvětlit základ cíle řízení finanční pozice a podnikové výkonnosti a využívat pro tyto potřeby vhodná měřítka založená na účetních informacích - popsat faktory ovlivňující tvorbu manažerského účetního systému a navrhnout jeho externí vazby a vnitřní strukturu - odlišit podstatu a strukturu informací o nákladech pro rozhodování a pro řízení nákladů - definovat principy přiřazování nákladů ve vazbě na rozhodovací úlohy managementu a využít vhodné metody alokace nákladů - využít kalkulaci založenou na aktivitách v procesním řízení podniku - sestavit rozpočet podniku a odpovědnostních středisek a využít metodu standardních nákladů pro kontrolu rozpočtu - navrhnout systém měření výkonnosti založený na finančních a nefinančních kritériích

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDRURY, C.Management accounting for business.Andover:Cengage Learning, 2009.978-1-4080-1771-5DHORNGREN, C T.Introduction to management accounting.Upper Saddle River:Pearson Prentice Hall, 2011.978-0-13-800091-2DATKINSON, A. - KAPLAN, R. - MATSUMURA, E. - YOUNG, M. Management Accounting: Information for Decision-Making and Strategy Execution. Pearson, 2011. ISBN 978-013702497.

Požadavky

U hodnocení aktivity a průběžného testu musí student dosáhnout alespoň 50 % bodů dohromady, u hodnocení závěrečného testu musí student dosáhnout alespoň 50 % bodů; jinak je hodnocen známkou „nevyhověl“. V případě hodnocení 4+ student opakuje pouze závěrečný test.

Garant

doc. Ing. Jaroslav Wagner, Ph.D.

Vyučující

Ing. Ondřej Matyáš, Ph.D.doc. Ing. Jaroslav Wagner, Ph.D.